Consumul de carbohidrati – „legat” de pericolul instalarii cataractei

Persoanele care mananca alimente bogate in carbohidrati sunt mai predispuse la aparitia cataractei, se arata intr-un studiu efectuat la Spitalul Westmead din New South Wales.

Indexul glicemic se refera la cat de repede un aliment poate sa creasca nivelul zaharului din sange. Alimentele cu index glicemic mare sunt painea alba sau cartofii, in timp ce alimentele cu index glicemic mic sunt iaurtul, cerealele bogate in fibre sau soia.

Cercetatorii au examinat legatura dintre alimentatie si cataracta la 933 de persoane, cu o varsta minima de 49 de ani. Voluntarii au fost urmariti timp 10 ani. Dupa ce au fost exclusi alti factori care ar putea duce la aparitia cataractei (varsta, sex, diabet) s-a stabilit ca cei care au consumat alimente cu un index glicemic mic erau cu 19% mai predispusi la cataracta. Pe de alta parte, cei care aveau alimentatia cea mai bogata in alimente cu index glicemic mare erau cu 77% mai predispusi la cataracta. Studiile vor continua pentru a se stabili care sunt cauzele acestei legaturi.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *