Gripa porcina a trecut la pasari!

Focare de gripa porcina au fost depistate in doua crescatorii de curcani din Chile, ceea ce ar putea constitui primele cazuri de transmitere de virusului pandemic AH1N1 de la om la pasari. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii se tem ca virusul A /H1N1 sa nu sufere o mutatie.
gripa porcina
Prezenta virusului gripei A /H1N1 a fost identificata in doua crescatorii din regiunea Valparaiso, oras portuar aflat la 120 de kilometri vest de capitala Santiago, a anuntat serviciul pentru agricultura si cresterea animalelor (SAG). Crescatoriile au fost plasate in carantina.

„Fiinte umane au contaminat una sau mai multe curci. Virusul depistat la aceste pasari este virusul uman, nu a avut loc insa o mutatie”, a declarat vineri adjuncta ministrului sanatatii, Jeanette Vega.

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se tem ca virusul A /H1N1 sa nu capete virulenta, daca sufera o mutatie. Pana in prezent, in decurs de cinci luni, 1.799 de persoane din intreaga lume au cazut victime pandemiei, potrivit ultimelor date ale OMS, care a inregistrat peste 182.000 de cazuri de imbolnavire intr-un total de 170 de tari.

Organizatia Internationala pentru Epizootii (OIE) de la Paris asteapta totusi rezultatele unor analize complementare pentru a confirma ca intr-adevar este vorba despre prima transmitere a bolii de la oameni la pasari. „Autoritatile chiliene au spus ca este acelasi virus H1N1 ca virusul pandemic. Dar, in astfel de circumstante, este recomandabil ca tulpini izolate sa fie transmise catre alte laboratoare internationale de referinta”, pentru verificare, a declarat pentru AFP directoarea generala adjuncta a OIE, Monique Eloit.

Tinand cont de numarul mare de cazuri de A/H1N1 la oameni in Chile – 12.175 de bolnavi si 116 morti, potrivit celui mai recent bilant – contaminarea crescatoriilor de la oameni face parte din elementele prezentate in aprilie-mai ca fiind foarte probabile sa se intample.

In ceea ce priveste un eventual risc de recombinare intre virusul pandemic H1N1 si virusul inalt patogen al gripei aviare H5N1, dr. Eloit a explicat ca o asemenea recombinare ar presupune ca „virusul sa fie prezent in Chile, or nu este cazul”.

„Recombinarile de virusuri sunt posibile, dar nu inevitabile, ramanem in sfera ipotezelor”, a spus specialista, subliniind ca alte cazuri constatate de infectare de la om la animal, la crescatorii de porci din Canada si Argentina, au ramas foarte izolate.

Alerta in Chile a fost data de compania Sopraval care comercializeaza acesti curcani si care a constatat, la sfarsitul lunii iulie, o scadere a productiei de oua in crescatoriile din regiunea Valparaiso, mai exact intr-o unitate destinata reproducerii si nu consumului. „Nu exista mortalitate printre pasari, e doar o diminuare in productia de oua, care deja are tendinta de a se redresa”, a declarat vineri directorul SAG.

Dupa ce a stabilit, dupa un ciclu de incubatie de 20 de zile, ca infectia este legata de tulpina pandemica AH1N1 si nu de alta tulpina H1N1, intalnita des la pasari, SAG a dat asigurari ca a luat masurile de precautie destinate evitarii propagarii.

Viceministrul Vega a spus ca nu exista niciun risc de contaminare in cazul consumarii carnii de curcan.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *