Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului

Ministrul culturii: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Ro?ia Montan? s? aib? de suferit din cauza exploat?rii aurului
Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului
Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului

Guvernul a aprobat marti, fara sa fie pe ordinea de zi, proiectul legii care spune, in esenta, ca RMGC nu trebuie sa respecte legea! 

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Surse au declarat anterior ca documentul a fost introdus pe agenda sedintei de guvern, neanuntata public.   Aprobarea proiectului de lege a fost confirmata ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeasi sursa confirma si cifrele anuntate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv si compania canadiana Gabriel Resources.

„Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana”, se arata in comunicat.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri si autorizatii de constructie.

In urma cu peste o luna, premierul Victor Ponta  anunta ca negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, iar lucrarile vor incepe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul il va propune in acest sens.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, conform proiectului.

Conform draftului citat, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

Astfel, in prima etapa va fi transferata o cota de 3,6858% din actiuni, rezultand o participatie a statului de 23%, dar cu obligatia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului sa fi fost emis si aprobat prin hotarare de guvern si sa nu contina modificari semnificative fata de proiectul prezentat si propus prin raport si studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care sa aprobe exploatarea sa fie adoptat.

In a doua etapa va fi transferata statului inca o cota de 2% din actiuni, dar cu conditia ca toate autorizatiile pentru inceperea exploatarii comerciale sa fi fost emise in termene care nu au inregistrat intarzieri semnificative fata de termenele prevazute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aproba exploatarea sa fie in vigoare si sa isi produce efectele.

In urma acestor operatiuni, cota de participare a statului va urca la 25% si va ramane la acest nivel pe toata durata de valabilitate a licentei de exploatare.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in conditiile mentinerii parametrilor relevanti ai legislatiei fiscale incidente din Romania, a pretului aurului, a costurilor aferente lucrarilor, serviciilor si produselor necesare exploatarii miniere, precum si a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pietei de capital.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci ca negociaza cu Guvernul cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *