Ieri a prins radacini Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale din Salaj

Ieri a prins radacini Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale din Salaj
Ieri a prins radacini Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale din Salaj

Federatia Nationala de Agricultura Ecologica (FNAE) a organizat ieri, la Directia Agricola Salaj o intalnire cu producatorii de produse ecologice si traditionale din judet, intalnire care a avut ca tema chiar „Organizarea pietei produselor ecologice si de calitate din judetul Salaj” Cu toate ca judetul nostru a fost primul din tara care a obtinul atestat pentru produse traditionale si ecologice, la ora actuala suntem, alaturi de Bistrita Nasaud singurele judete din Transilvania care nu au o asociatie a producatorilor de produse ecologice si de calitate (traditionale si montane). In acest context, la Zalau si-a facut prezenta secretarul general al FNAE, conferentiar dr. Avram Fitiu, salajean de bastina. Intalnirea a avut mai mult un caracter privat, asta si pentru faptul ca in sala au fost prezente 24 de persoane (cu ziaristi cu tot), aproape in totalitate producatori sau procesatori de produse traditionale si ecologice, printre care Vasile Aciu, palincaras, Ioan Pop, detinatorul unei ferme de bivoli, Vasile Ghiurutan, crescator de capre si in acelasi timp procesator.

Avram Fitiu a remarcat faptul ca Salajul inseamna traditie care nu isi permite sa nu fie promovata atat la nivel national, cat si international, iar acest lucru poate fi realizat, doar daca producatorii salajeni din toate sectoarele vor fi deschisi spre cooperare, in vederea infiintarii Asociatiei a Producatorilor de Produse Ecologice si de Calitate in Salaj. S-a batut toaca pe palinca, mai ales ca Salajul este bine cunoscut pentru zeama de prune cu multe margele. De pilda Ioan Bujita, directorul Directiei Agricole Salaj sugera ca „ cei de la palinca sa se debaraseze de cei care nu vor sa se asocieze si sa faca un grup pentru a-si deschide un antrepozit fiscal”. Numai ca deschiderea unui antrepozit costa, iar acciza pe palinca este insuportabila pentru producator. Asa ca palincarasii isi vor vinde produsul tot pe sub mana, pentru ca daca ar fi fiscalizati s-ar alege cu 2 lei pe litru de palinca.

Apoi producatorii au fost incurajati sa se asocieze, pentru ca numai astfel isi vor putea crea strategii de marketing prin organizarea evenimentelor de piata care le vor aduce profit. Ba mai mult, in cativa ani de zile vor putea sa-si creeze un brand si vor putea iesi cu produsele lor peste hotare. Asta inseamna ca traditia trebuie sa fie legalizata, pentru ca nu-i totuna sa produci in sistem traditional sau sa produci produse traditionale. Ioan Bujita a mai precizat ca principalii pasi pentru a crea o identitate proprie pentru un produs alimentar sunt certificarea si detinerea unui pasaport alimentar la nivel european. De asemenea, pentru a avea vizibilitate internationala este nevoie sa se asocieze minim cinci firme.

Cu toate acestea, directorul Directiei Agricole Salaj le-a atras atentia producatorilor asupra unor aspecte de care sa fie constienti inainte sa se asocieze. In primul rand, producatorii trebuie sa aiba bani sa inceapa, pana cand vor primi bani de la grupul de producatori, dupa care acestia trebuie sa aiba incredere totala unul in celalalt. „Aceasta asociere nu este doar de fatada, veti castiga intr-adevar”, a adaugat Bujita. Infiintarea unei astfel de asociatii intre producatorii de produse ecologice salajeni inseamna vanzare la nivel de grup si castig la nivel de grup. Vor avea contabilitatea lor, iar asta necesita o incredere majora intre membri.

Dupa discursuri, promisiuni si lamuriri, nucleul Asociatiei producatorilor de produse ecologice din Salaj s-a inchegat cu sapte membri: Alin Prunean -miere de albine, Vasile Aciu -palinca, Ioan Pop -lapte si produse din lapte de bivol, Grigoriu Padurean – lapte de vaca, Daniel Tamba – pomicultura, Daniel Irimus -arbusti fructiferi, Vasile Ghiurutan -lapte si produse de lapte de capra. Peste sapte zile cei sapte asociati se vor reintalni pentru a-si alege liderii si pentru a legaliza asociatia la notariat. Greu inceputul, dar sa speram ca merita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *