Incalzirea globala continua si nimeni nu stie cum s-o opreasca

Incalzirea globala continua si nimeni nu stie cum s-o opreasca

La sfarsitul lunii noiembrie, in capitala Qatarului, Doha, va incepe Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice. Incalzirea globala continua si nimeni nu stie cum s-o opreasca. Totodata, printre oamenii de stiinta exista si persoane care considera ca nu trebuie sa ne luptam cu incalzirea globala. Expertii in capriciile naturii si-au impartasit punctele lor de vedere corespondentilor Vocii Rusiei.
Incalzirea globala este cauzata de emisiile de CO2, Acesta este un produs al activitatii umane, emis in atmosfera Terrei in cantitati uriase. Totodata exista opinia ca omul, in principiu, nu este capabil sa influenteze radical clima planetei. Iar toate discutiile despre incalzire sunt „o conspiratie” a alarmistilor, politicienilor si industriasilor.
La intrebarea despre influentarea atmosferei de emisiile de CO2 se poate raspunde: „da, influenteaza” si „nu, nu influenteaza”, a declarat in interviul pentru Vocea Rusiei profesorul Vladimir Klimenko, seful Laboratorului Stiintific pe Problemele Globale ale Energiei din cadrul Institutului de Energie din Moscova.

„Inchipuiti-va ca in ultimii 15 ani emisiile din lume au crescut cu 20%, iar temperatura a scazut. Ce inseamna acest lucru? Ca emisiile nu influenteaza temperatura? Nu, nu e asa. Exista in general aceasta incalzire globala? Da, exista. Va continua? Da, va continua. Este periculos fenomenul pentru civilizatia mondiala? Da, este periculos daca nu se va reusi sa se mentina la un nivel cat de cat acceptabil”.

Pana nu de mult s-a incercat sa se combata incalzirea globala si alte modificari ale climei prin limitarea emisiilor de carbon de la toate intreprinderile posibile. Lupta s-a dus in conformitate cu Conventia ONU privind schimbarile Climatice si cu acordurile conexe restrictive. Aceste restrictii s-au dovedit a fi insuficiente. In plus, principalii producatori de CO2 (China, India si in principal SUA) nu si-au luat niciun fel de obligatii din considerente economice. Prin urmare, nu este posibila reducerea emisiilor de carbon.

In prezent, oamenii de stiinta propun sa se scape de CO2 direct in atmosfera sau pur si simplu sa se protejeze Pamantul de razele solare in exces. Insa urmarile implicarii omului in sinteza naturala sunt imprevizibile, a declarat pentru Vocea Rusiei Aleksei Kokorin, coordonatorul programului „Climatul si energia” din cadrul Fondului Naturii Salbatice.

„Teoretic se pot chiar capta emisiile de CO2 din atmosfera – exista o astfel de tehnologie – si pompa, de exemplu, in pamant sau in adancimea oceanului. Problema este ca in momentul de fata este mai ieftin sa ne ocupam de economisirea energiei, eficienta energetica si dezvoltarea energiei din surse regenerabile. Pe de alta parte, exista posibilitati teoretice de a influenta direct clima, de exemplu, prin eliberarea in atmosfera a aerosolilor de sulfat. Insa aceste lucruri sunt foarte periculoase. Putem sa schimbam puternic clima si daca recurgem, de exemplu, la aerosolii de sulfat, putem sa ne trezim intr-o epoca glaciara”.

Profesorul Vladimir Klimenko se intreaba retoric daca trebuie sa ne luptam impotriva incalzirii globale.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuie, deoarece raportul dintre factorii antropici si naturi este de asemenea natura ca viteza cresterii temperaturii in urmatoarele decenii va fi mai mica decat cea atinsa in ultimii 30 de ani si care a speriat comunitatea mondiala. Unul dintre cei mai importanti factori este scaderea activitatii solare. Prin urmare, se reduce caldura pe care Terra o primeste de la Soare. Astfel, Soarele se opune cresterii efectului de sera. Problema consta in totalitatea factorilor care influenteaza clima”.

Potrivit lui Klimenko, daca pentru cea mai mare parte a Rusiei cresterea temperaturii poate avea chiar o serie de urmari pozitive, pentru multe tari africane si state insulare din Oceanul Pacific schimbarile climei pot fi fatale. Despre urmarile negative sau pozitive ale incalzirii globale trebuie sa se vorbeasca doar intr-un aspect geografic concret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *