Incepe numaratoarea ursilor, lupilor, rasilor si pisicilor salbatice din Bistrita-Nasaud. Anul trecut erau 1.071

0
35
Incepe numaratoarea ursilor, lupilor, rasilor si pisicilor salbatice din Bistrita-Nasaud. Anul trecut erau 1.071
Incepe numaratoarea ursilor, lupilor, rasilor si pisicilor salbatice din Bistrita-Nasaud. Anul trecut erau 1.071

In luna aprilie, gestionarii fondurilor cinegetice impreuna cu reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj si Comisariatului Judetean Garzii Nationale de Mediu vor desfasura actiuni de evaluare a populatiilor speciilor de animale strict protejate (urs brun, lup, ras, pisica salbatica) pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.

”Avand in vedere atributiile ce revin autoritatii publice centrale pentru protectia mediului in realizarea studiilor speciale de evaluare a starii resurselor biologice din flora si fauna salbatica, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud organizeaza actiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale salbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, ras si pisica salbatica, conform metodologiei de evaluare stabilita de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice”, informeaza APM BN.

Echipe ale institutiilor mai sus mentionate vor participa la actiunea de evaluare in teren si vor verifica corectitudinea datelor inregistrate. La aceste echipe mixte pot participa si reprezentanti ai institutelor de cercetare, universitati, ONG-uri. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, evaluarea se va face separat pentru aceste suprafete, iar la evaluare vor participa si administratorii sau custozii acestor arii protejate.

Evaluarea se va intocmi pe fonduri cinegetice si se va centraliza la nivel de judet, pe gestionari. Situatiile analizate si centralizate la nivel de judet de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud vor fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Odata cu centralizarea datelor se vor face si propuneri de plafon maxim de interventie pentru speciile urs brun, lup, ras si pisica salbatica, pe fonduri cinegetice si gestionari, pentru sezonul de vanatoare 2014/2015. Propunerile de plafon maxim de interventie vor avea la baza nivelul pagubelor inregistrate, situatia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinta si structura populatiei.

In urma observatiilor efectuate in teren anul trecut, au fost inventariate 454 de exemplare de urs, 230 de lupi, 72 de rasi, 315 pisici salbatice, comparativ cu anul 2012 cand au fost observate 448 exemplare din specia urs, 227 de lupi, 73 de rasi, 306 pisici salbatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here