Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic

Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic
Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic
Incotro? De la porcii fara colesterol la vin ecologic

In ultima perioada am ajuns sa importam nu doar marfurile ci si toate idiosincraziile din Occident. La noi nu se produce mai nimic daca e sa comparam cu tarile dezvoltate economic iar daca totusi se produce cat de cat… ar fi bine sa fie ecologic. Cu atat mai mult cu cat productia ecologica locala are costuri mai mici cu forta de munca decat in Vest dar are cautare peste granita. Asa se face ca daca in anii din urma unii fermieri romani au inceput sa creasca porci cu foarte putin colesterol si care sunt, in plus, si vegetarieni, in paralel am inceput sa facem si vin ecologic. Ar fi si pacat poate sa consumam carne de porc ecologic iar vinul de dupa sa fie… neecologic.

In acest trend s-a inscris si firma Cramele Halewood care a lansat recent primul vin ecologic al companiei – Byzantium Rosé Euxine Shiraz-Rose. Acesta este obtinut din recolta 2012 a viilor ecologice Halewood din regiunea Murfatlar. Vinul a fost produs in editie limitata, de 6.700 de sticle.

“Halewood a gandit plantatiile sale din regiunea Murfatlar ca vii ecologice. Astfel, cele 57 de hectare, plantate in 2007 si 2008, au dat in anul 2010 prima recolta de struguri de vin certificati ecologic. In acest an compania ofera consumatorilor primul vin ecologic din protofoliul sau: Byzantium Rosé Euxine Shiraz-Rose 2012”, a declarat Adriana Grecu, director marketing si export Cramele Halewood.

De altfel, grupul Halewood Romania se numara printre putinii cultivatori de vita de vie ecologica si producatori de vin ecologic din tara. Asta dupa ce in ultimii ani Cristina Staicu, director la societatea viticola cu capital romano-francez din podgoria Dealu Mare s-a inregistrat la Ministerul Agriculturii ca primul producator de vie ecologica. Tot la acest tip de producatori putem aminti si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Viti-Vinicola Dealurile Bujorului din sudul Moldovei.

Vinul ecologic este produs cu mai multe tehnologii naturale dar si cu tratamente specifice (si mai multe decat la viile obisnuite), in podgorii cu mediu nepoluat.

Un vin cu ecologic are pe eticheta sigla ecologica UE si numarul Certificatului ecologic obtinut de companie dupa ce productia a fost monitorizata de specialistii din Ministerul Agriculturii.

Despre Grupul Halewood in Romania

Din Grupul Halewood Romania fac parte Halewood Romania, Cramele Halewood, Domeniile Halewood si Halewood International Premium Imports. Halewood are in proprietate crame si plantatii de vita de vie in regiunea Dealu Mare, Podisul Transilvaniei si Murfatlar. La acestea se adauga Pivnitele Rhein Azuga fondate in 1892, unde se continua traditia producerii vinurilor spumante dupa metoda traditionala, de fermentare a vinului in sticla.

In Ploiesti, unde este sediul Cramelor Halewood, se afla pivnite subterane, depozitul de produse finite (cu o capacitate de peste 1 milion de sticle), precum si liniile de imbuteliere.

Grupul Halewood detine peste 350 hectare de vie plantate in perioada 2002-2009, cu o investitie de peste 7 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *