Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

Biodiversitate remarcabila in Podisul Transilvaniei

Din 2011 si pana in vara acestui an, o echipa de biologi coordonata de WWF-Romania a derulat in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare o serie de expeditii stiintifice. Rezultatele acestor activitati au fost acum centralizate, alcatuind un tablou impresionant al patrimoniului natural din Transilvania. WWF-Romania anunta pe aceasta cale cele mai importante rezultate ale cercetarilor si indeamna…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

Citește mai departe

Razboiul geofizic – Tehnici de modificare a mediului inconjurator in scopuri militare

General (r) Emil Strainu Clima poate constitui, daca este bine cunoscuta si dirijata, o arma care poate oferi suprematia pe orice teatre de actiuni militare. In momentul de fata, cand degradarea ecosistemelor Terrei are loc intr-un ritm galopant din cauza activitatilor umane sau a accidentelor si hazardelor (naturale si antropogene), si-a facut aparitia un nou…

Citește mai departe

Incalzirea globala: Cercetatori rusi au gasit in Arctica specii de pasari neobisnuite in aceasta zona

Un grup de cercetatori rusi care au participat la o expeditie de trei luni in arhipelagul arctic Franz Josef au constatat ca incalzirea climatica a dus nu doar la topirea banchizei, dar si la aparitia unor specii de pasari neobisnuite pentru aceste tinuturi, relateaza miercuri AFP. ‘Am explorat 42 din cele 191 de insule ale…

Citește mai departe

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA, suprafata neacoperita de gheturi fiind acum de doua ori mai mare decat in verile din anii precedenti. Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape in intregime. Harta care arata cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani (Imagine:…

Citește mai departe

Temperaturile scazute din ultima saptamana au schimbat total peisajele din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Temperaturile scazute din ultima saptamana au schimbat total peisajele din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, unde sute de mii de hectare s-au transformat intr-un imens patinoar natural Copaci de cristal, ce seamnana cu niste imense candelabre de gheata,plauri incremeniti ce seama cu sculpturi suprarealiste si barci incastrate la malul canalelor,toate acestea formeaza in ultima perioada o…

Citește mai departe

Topirea permafrostului ameninta industria gazo-petroliera rusa, avertizeaza Greenpeace

Topirea permafrostului (strat de sol inghetat mereu) ameninta industriile gazo-petroliere ruse si dimineaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a afirmat vineri organizatia ecologista Greenpeace, informeaza AFP. Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara…

Citește mai departe

Caldura record in Arctica: Temperaturile sunt cele mai ridicate din ultimii 2.000 de ani

Temperaturile din zona arctica sunt cele mai ridicate din ultimii 2.000 de ani, dezvaluie cercetatorii. Schimbarea orbitei Pamantului a dus catre secole de racire, insa temperaturile s-au ridicat rapid in ultimii 100 de ani, odata cu cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Oamenii de stiinta au luat dovezi din inima gheturilor, din inelele…

Citește mai departe

Cresterea cu un metru a nivelului marii ar modifica rotatia planetei si campul gravitational

Cresterea cu doar un metru a nivelului oceanului planetar ar afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si miscarea de rotatie a planetei, arata un studiu publicat de revista americana Science. Potrivit studiului, o crestere cu un metru a nivelului oceanului planetar ar fi suficient de importanta pentru a afecta campul gravitational terestru in emisfera…

Citește mai departe

Studiu: Gheturile arctice vor disparea in proportie de 80%, pana in 2040

Aproape 80% din gheturile arctice vor disparea, pana in anul 2040. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de University of Washington si National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Initial, oamenii de stiinta estimasera ca acest lucru se va intampla in anul 2100, informeaza AFP. „Suprafata Oceanului Arctic acoperita de gheata, la sfarsitul verii, in acel…

Citește mai departe