Puii de urs polar mor din cauza schimbarilor climatice, fortati sa inoate pe distante mai mari

0
517
Este planeta cuprinsa de un haos climateric?
Puii de urs polar mor din cauza schimbarilor climatice, fortati sa inoate pe distante mai mari

Puii de urs polar sunt fortati sa inoate pe distante mai lungi, alaturi de mamele lor, din cauza topirii ghetarilor din Arctica, arata un nou studiu.

Ursii polari vaneaza, se hranesc si dau nastere pe gheata sau pe uscat si nu sunt animale acvatice, subliniaza oamenii de stiinta.

Pana acum, au mai existat studii despre animale singure care inoata mii de kilometri pentru a ajunge la gheturi sau pe uscat, insa acesta este primul care arata ca aceste situatii sunt extrem de periculoase pentru pui.

Cercetatorii au folosit satelitii pentru a urmari 68 de femele de urs polar echipate cu zgarzi GPS, timp de sase ani, din 2004 in 2009, in cautarea momentelor cand acestea au inotat peste 50km fara pauza.

In aceasta perioada, au existat 20 de ursoaice, au inotat pe distante lungi de 50 de ori, ajungand chiar si la un inot pe distanta de 685km, in 12,7 zile.

11 dintre ursoaice aveau pui, in momentul in care li s-au montat zgarzile. Cinci dintre ele si-au pierdut puii in timpul inotului, reprezentand o rata a mortalitatii de 45%, arata studiul WWF.

Puii care nu au inotat pe distante lungi alaturi de mamele lor au avut o rata a mortalitatii de 18%, au spus cercetatorii.

„Ursii polari sunt ca noi. Nu pot sa isi inchida narile in apele agitate. Asa ca, atat pentru ursii in varsta, cat si pentru cei tineri, daca se afla in largul marii si vine o furtuna, vor avea sanse mici de supravietuire”, a declarat cercetatorul Geoff York de la WWF.

Doi factori le fac viata si mai grea puilor de urs polar. „Puii nu au prea multa grasime si prin urmare nu sunt izolati bine si nu pot sta prea mult timp in apa rece”, a declarat Steve Amstrup, de la Polar Bears International. In plus, ei nu pot sta cu capul deasupra apei la fel de mult ca parintii lor.

Administratia Bush din SUA a listat ursii polari drept specie amenintata cu disparitia, din cauza disparitiei habitatului lor, ghetarii. Luna aceasta, Canada a listat si ea ursii drept specie amenintata.

Arctica se incalzeste mai repede decat alte regiuni ale Pamantului din cauza acumularii de gaze cu efect de sera in atmosfera, iar topirea gheturilor pe timpul verii accelereaza incalzirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.