Iranul ar putea reprezenta o sursa importanta de energie pentru Europa, expusa riscului de a se confrunta cu noi reduceri sau intreruperi ale livrarilor de gaze naturale din Rusia, a declarat, pentru Reuters, directorul general al companiei petroliere franceze Total, Christophe de Margerie.

Total incearca sa isi mentina prezenta in Iran, unde compania investeste intr-un proiect important de exploatare de gaze, intr-un timp in care guvernul francez exercita presiuni asupra companiilor in vederea intreruperii legaturilor de afaceri cu statul musulman.

Negocierile privind proiectul South Pars evolueaza intr-un ritm mai lent, a indicat De Margerie, negand insa ca aceasta situatie este o consecinta a interventiei guvernului francez, care a solicitat, in luna septembrie, restrictionarea legaturilor economice cu Iranul, in contextul nemultumirii statelor occidentale privind programul nuclear dezvoltat de statul musulman.

„Astazi as fi incantat sa am un contract pentru proiectul South Pars gata de semnat, dar acest document nu exista inca. Uneori e indicat sa te misti mai lent, dar in ceea ce priveste Iranul vom mentine o relatie pe termen lung”, a afirmat De Margerie, adaugand ca statul musulman ar putea interveni pentru suplimentarea livrarilor de energie catre Europa, prin intermediul Turciei.

Franta a adoptat o pozitie mai severa fata de programul de imbogatire a uraniului dezvoltat de Iran, dupa numirea lui Sarkozy in functia de presedinte, in mai 2007, sustinand sanctiunile propuse de tarile occidentale impotriva statului musulman.

Tarile vestice sunt ingrijorate ca Iranul vizeaza producerea de arme atomice, desi autoritatile de la Teheran sustin ca programul nuclear vizeaza asigurarea unor surse suplimentare de electricitate.

Solicitarea lui De Margerie in vederea analizarii potentialelor beneficii asigurate de Iran in calitate de furnizor de energie pentru Europa a fost pronuntata intr-un timp in care dezbaterile privind dependenta Europei fata de importurile de gaze naturale din Rusia se intensifica.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here