Ministrul Mediului a inaugurat, la Copsa Mica, Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului

Proiectul, in valoare de 14 mil Euro reprezinta unul dintre cele mai complexe si mai moderne sisteme de monitorizare a calitatii aerului din Europa, se arata intr-un comunicat remis AMOS News.

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat astazi, in localitatea Copsa Mica, la inaugurarea functionala a unuia dintre cele mai importante proiecte derulate de MMDD: Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului.

Reteaua cuprinde statii pentru evaluarea influentei traficului asupra calitatii aerului, statii pentru evaluarea influentei activitatilor industriale asupra calitatii aerului, pentru evaluarea influentei „asezarilor urbane” asupra calitatii aerului dar si statii de fond regional – statie de referinta – pentru evaluarea calitatii aerului, departe de orice tip de sursa, naturala sau antropica, care ar putea contribui la deteriorarea calitatii aerului.

La nivel local, datele referitoare la calitatea aerului, provenite de la statii, vor fi prezentate publicului cu ajutorul unor panouri exterioare (amplasate in mod conventional in zone dens populate ale oraselor, sau in zona pietonala) ori prin intermediul afisajelor de interior (amplasate in spatii publice intens frecventate, la Primarii). De asemenea, aceleasi informatii vor putea fi accesate si prin internet. In total, la nivel national, vor exista 68 de puncte de informare a publicului.

Totodata, acest sistem va permite autoritatilor locale de protectia mediului sa evalueze, sa cunoasca si sa informeze in permanenta publicul si alte autoritati interesate, despre nivelul calitatii aerului, sa raporteze datele validate Laboratorului National de Referinta pentru Calitatea Aerului din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) si sa ia, in timp util, masuri prompte pentru diminuarea si/sau eliminarea episoadelor de poluare sau in cazul unor situatii de urgenta. De asemenea sistemul va face posibila avertizarea si protejarea populatiei, in caz de urgenta.

La inaugurarea functionala a acestei retele, ministrul Attila KORODI a subliniat faptul ca „Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului este un proiect asumat de minister pentru a raspunde unor realitati, pe care le cunoastem si care ne spun ca daunele produse de poluare si de schimbarile climatice sunt considerabile. Vorbim de un proiect in valoare de 14 milioane de euro, care ne permite sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene, dar si un proiect care raspunde unor necesitati urgente ale Romaniei. Iar faptul ca punerea in functiune a retelei are loc in orasul Copsa Mica nu este intamplator. Reteaua reprezinta unul dintre cele mai complexe si mai moderne sisteme de monitorizare a calitatii aerului din Europa, cuprinzand 117 statii de monitorizare. Sunt 117 instalatii complexe care vor preleva si analiza substantele pe care le respiram”.

Reteaua acopera 11 aglomerari (cu densitati mari ale populatiei) si 8 zone (care coincid cu regiunile de dezvoltare), in care este obligatorie monitorizarea continua a calitatii aerului cu ajutorul statiilor de monitorizare interconectate. Cele 117 statii sunt instalate in 37 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti. Statiile sunt de mai multe tipuri, pentru ca mediul din care provin emisiile de poluanti este diferit: astfel, sunt definite statii de trafic, dar si statii de tip industrial, statii care evalueaza influenta „asezarilor urbane”, dar si statii de referinta – amplasate departe de orice sursa care ar putea contribui la deteriorarea calitatii aerului. Reteaua cuprinde si 3 statii de tip EMEP, care permit evaluarea calitatii aerului la lunga distanta si care joaca un rol important in prevenirea poluarii transfrontiera.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *