Inventia a patru studenti romani ii permite padurarului sa ajunga la arborii taiati ilegal cu ajutorul unui sistem informatic
Patru studenti de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti au realizat un proiect prin care defrisarile ilegale si incendiile din paduri pot fi evitate. Cristian Pop, Ioana Pop, Omar Choudary si Mircea Gheorghe (foto) au realizat „Forest Watcher”, o inventie pentru care anul trecut au castigat premiul I la „Windows Embedded Student Challenge”, concurs organizat de Microsoft, la Redmond.
Ideea le-a venit tinerilor dupa ce unul dintre profesorii lor, Nirvana Popescu, i-a anuntat ca Microsoft a lansat un concurs pe teme de mediu. Atunci, Cristian a inceput sa-si caute echipa cu care sa participe la competitie. „Fiecare membru al echipei s-a ocupat de cate ceva distinct. Mircea de partea de hardware, Omar de software, iar Ioana de partea de interfete web si relatii publice”, spune Cristian, liderul de proiect.
Tinerii s-au documentat despre inundatiile din Romania si au vrut sa demonstreze legatura dintre acestea si lipsa copacilor din zonele afectate de ape. „Am avut mai multe idei pentru concurs, dar am ales-o pe cea mai actuala: inundatiile. Ioana, colega noastra, s-a aflat in 2005 printre sinistratii din Vrancea si stia foarte bine ce inseamna inundatiile”, completeaza Cristian.
Senzori pentru zgomotul drujbelor
Intr-o prima faza, proiectul urmareste depistarea taierilor ilegale si prevenirea sau detectarea timpurie a incendiilor, prin folosirea sistemelor de inteligenta artificiala pentru analiza sunetelor din padure si parametrilor atmosferici.
Tinerii spun ca „Forest Watcher” este o aplicatie de securitate care vine in intampinarea unor probleme actuale ale padurilor: taierile ilegale si incendiile.
„Luand in considerare ca padurile reprezinta un spatiu greu de monitorizat din cauza ariilor extinse, noi propunem o solutie completa, bazata pe dispunerea in padure a unei retele de senzori, care aduna informatii despre zgomotele din padure (sunetul drujbelor) si conditiile atmosferice precum temperatura, umiditatea, presiunea si gradul de monoxid de carbon”, spune Ioana Pop.
Informatiile din teren, vazute pe server
Datele astfel adunate sunt procesate, iar padurarul este informat imediat de problemele aparute, fie ca e vorba de incendii, fie ca au loc taieri neautorizate. Sistemul conceput de tineri plaseaza cate un senzor la fiecare hectar de padure.
In functie de marimea suprafetei, senzorii formeaza o retea radio. De asemenea, sistemul este conectat prin internet la un server unde se strang toate datele monitorizate. „Astfel, chiar daca padurarul incearca sa evite monitorizarea anumitor zone, datele vor putea fi vazute pe acest server”, explica Cristian Pop.
Paznicul primeste semnale
Solutia monitorizarii pa-durilor este orientata catre utilizator, in acest caz paznicul, efortul acestuia fiind minim mai ales atunci cand se asteapta un raspuns rapid pentru o anumita zona. In momentul in care in padure a aparut un incident, senzorul trimite semnal paznicului, iar prin sistemul informatic ii creeaza cel mai scurt drum catre locul afectat.
„Abordarea modulara si arhitectura multitier, orientata spre serviciu, adauga flexibilitate, solutia putand fi utilizata intr-o varietate de medii si suprafete ale terenului monitorizat”, mai spune Cristian Pop. Sistemul de senzori include o arie, adica maximum 200 hectare de padure, si serverul Forest Watcher (FWS), un sistem care unifica mai multe arii. Aria include „reteaua de santinele”, „unitatile mobile” si o „unitate centrala”.
Unitatea centrala, „creierul” sistemului
Fiecare dintre componente are un rol definit. „Reteaua de santinele reprezinta o regiune de maximum 200 de senzori plasati in padure, care comunica cu unitatea centrala folosind o tehnologie wireless”, explica Mircea Gheorghe. Unitatile mobile sunt niste dispozitive portabile, folosite de padurar pentru a putea primi alertele de la unitatea centrala.
Aceasta este de fapt „creierul” solutiei monitorizarii padurii, prin folosirea unui dispozitiv eBox II, care ruleaza Windows Ce ca sistem de operare. „Aceasta ruleaza o aplicatie bazata pe inteligenta artificiala de procesare a datelor si sin-cronizeaza rezultatele cu ForestWatcher Server”, arata Cristian Pop. La randul sau, FWS este un sistem care unifica mai multe arii. Este format din trei module: interfata web, serviciul web si serverul de stocare, module ce pot fi instalate separat.
-Harta inundatiilor se potriveste foarte bine cu harta defrisarilor ilegale. Daca ne vom proteja mai bine padurile, vom avea sanse mai mari ca inundatiile sa nu se mai intample
Cristian Pop
lider de proiect
Succesul continua
Anul acesta, cei patru politehnisti s-au clasat pe locul doi la Salonul National de Inventica. Au incercat sa reduca costurile de productie, astfel incat cu un dolar sa poata proteja o suprafata de lemn estimata la 1.000 de dolari. Tinerii au primit oferte din partea oamenilor de afaceri, interesati de protejarea suprafetelor impadurite.
Ministerul Educatiei si cel al Telecomunicatiilor le-au promis studentilor ca ii ajuta in proiectul lor. Premiul de la Microsoft a fost castigat in urma unei selectii a 300 de echipe din toata lumea. Echipa romaneasca a mers la sediul central Microsoft alaturi de alte 30 de echipe.
Sursa: Universul Padurii