Italienii ar investi 14 milioane euro intr-un parc eolian la Salonta, in vecinatatea sensibila a rezervatiei Padurea Radvani

Italienii ar investi 14 milioane euro intr-un parc eolian la Salonta, in vecinatatea sensibila a rezervatiei Padurea Radvani

Un nou parc eolian se doreste a fi construit in extravilanul Salontei. Dezvoltatorul, o firma cu proprietari preponderent italieni ar investi aproximativ 14 milioane de euro pentru construirea a sase mori de vant, de inaltimi pana la 100 de metri. Planul urbanistic zonal a ajuns in evaluare la Agentia de Protectia Mediului(APM) unde par sa inceapa si dificultatile in calea proiectului, ridicate de vecinatatea sensibila cu rezervatia Cefa – Padurea Radvani, care adaposteste specii de pasari pe cale de disparitie in tara sau in Europa. APM a cerut un aviz de la custodele rezervatiei dar si un punct de vedere de la Asociatia Grupul MILVUS. Ornitologii organizatiei nu vad cu ochi buni o astfel de vecinatate, din cauza distrugerii habitatelor pasarilor dar si pentru ca existenta uriasilor cu elice implica riscul ranirii sau omorarii pasarilor protejate.
„O problema speciala la acest parc eolian este ca afecteaza singura populatie de dropie din tara. Daca pierdem aceasta populatie, pierdem specia din tara”, atrage atentia presedintele ong-ului…
Sase mori de vant
Solicitarea avizului de mediu a ajuns la APM la inceputul anului, in februarie si a fost depusa de administratorul Jurca Constantin, in numele asocierii de firme Compania Eoliana SA si Salonta Mic Wind Farm SRL, pentru un plan urbanistic zonal referitor la „Amplasare Parc Eolian Salonta 9,6 MW”. „E vorba despre sase mori de vant, cu axul rotorului la inaltimea de 96-100 de metri. Dezvoltatorul este Compania Eoliana, detinuta majoritar de firme italiene. Investitia estimata este de 14 milioane de euro”, spune administratorul Jurca Constantin.
Un prim raspuns dat solicitarii de APM ridica problema de mediu a investitiei. „Avand in vedere faptul ca amplasamentul planului este situat in vecinatatea sitului Natura 2000 ROSPA0097 Pescaria Cefa – Padurea Radvani, respectiv Parcul Natural Cefa, iar una dintre turbine este situata la limita sitului mentionat anterior. Planul urmeaza a fi supus procedurii de adoptare cu aviz de mediu”, se arata in adresa APM Bihor.
Cer parerea specialistilor
„Vom merge pe procedura legala, si pana acum am urmat calea fireasca: am solicitat certificat de urbanism, am fost indrumati spre APM pentru avizul de mediu si cred ca urmeaza o intalnire a grupului de lucru”, precizeaza administratorul.
Din acest grup de lucru fac parte reprezentanti ai APM Bihor, ai Garzii de Mediu Bihor, ai DSP Bihor, ABA Crisuri Oradea, Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Salonta, ROMSILVA Sudrigiu – custodele sitului, si Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii Grupul MILVUS.
APM cere, pentru avizare, avizul custodelui sitului Natura 2000 ROSPA0097 Pescaria Cefa – Padurea Radvani, respectiv Parcul Natural Cefa privind realizarea planului propus si un punct de vedere privind posibilul impact asupra avifaunei din zona de implementare a planului de la organismele cu experienta in domeniul protectiei si conservarii pasarilor, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii Grupul MILVUS Targu Mures sau de la Societatea Ornitologica Romana – Biroul Regional Cluj-Napoca
Dezacord pe mediu
Cu Grupul MILVUS, la fel ca si cu custodele rezervatiei, se anunta o dezbatere tensionata. Ornitologii organizatiei nu vad cu ochi buni o astfel de vecinatate. „Se pierd habitatele si pasarile pot fi lovite de elice”, considera Papp Tamas, presedintele ONG-ului. „O problema speciala la acest parc eolian este ca afecteaza singura populatie de dropie din tara. Daca pierdem aceasta populatie, pierdem specia din tara”, atrage acesta atentia.
Biolog inelator autorizat, reprezentantul ONG-ului considera ca parcul eolian pune „probleme reale pentru populatiile care cuibaresc acolo, spre exemplu pradatorii sufera din cauza ca liniile de tensiune medie li se interpun intre cuiburi si zonele de hranire. Cu putina intelegere din partea investitorilor, se pot opri morile de vant pentru cateva zile cand zona e tranzitata de migratoare”.
Papp Tamas zice ca, de regula, problemele cu parcurile eoliene apar pentru ca dezvoltatorii nu iau in calcul protectia mediului ca principiu de pornire a investitiilor. „Noi am sesizat problema vecinatatii cu Padurea Radvani cu un an inainte de faza de PUZ. Am discutat la Primarie si pareau ca au inteles ca mutarea parcului eolian cu cativa kilometri, la estul orasului, rezolva problema. Acum constatam ca nu s-a facut nimic in acest sens. Zona Cefa Radvani e foarte sensibila, una dintre cele mai sensibile din tara”, considera biologul.
Padurea Radvani, Delta Vestului
„Pescaria Cefa si zonele umede din apropiere sunt cel mai important loc din vestul Romaniei pentru cuibaritul pasarilor de balta, respectiv pentru speciile migratoare. In incinta pescariei si in padurea Radvani cuibaresc efective importante din sase specii de pasari amenintate la nivelul Uniunii Europene. Doua specii de interes conservativ global sunt prezente: rata rosie si soimul dunarean. In timpul migratiei, respectiv iarna, lacurile si zonele deschise din apropiere sunt folosite de efective importante de egrete, rate si gaste. Anual, pe aici trec peste 80 de mii de pasari de balta”, spune pagina web a sitului Natura 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *