Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dunarii sa devina cea mai mare destinatie de ecoturism a Europei

0
40
Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dunarii sa devina cea mai mare destinatie de ecoturism a Europei
Ivan Patzaichin: Visul meu este ca Delta Dunarii sa devina cea mai mare destinatie de ecoturism a Europei

Cabinetul comisarului european Dacian Ciolos, cu sprijinul Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila 23” si al Administratiei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, organizeaza miercuri, la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, doua evenimente dedicate Deltei Dunarii.

„O dezvoltare reala, durabila, trebuie sa se bazeze pe o abordare holistica a nevoilor comunitatilor din Delta Dunarii, pe punerea in valoare a resurselor locale, a naturii, a traditiilor gastronomice, a patrimoniului cultural, a oamenilor locului. Initiative de promovare a antreprenorialului social, precum cele ale lui Ivan Patzaichin, reusesc sa arate ca turismul lent si ecoturismul au un viitor in Romania si reprezinta o alternativa viabila pentru mentinerea unor comunitati rurale vii, dar si pentru promovarea in plan national si international a Romaniei, prin ceea ce are ea mai bun si mai curat. Este un exemplu despre ceea ce poate fi facut pentru Delta si pentru oamenii ei”, a declarat Comisarul european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

O proiectie de filme despre Delta Dunarii puse la dispozitie de Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” a inceput la ora 13.00, in sala Gasperi din cladirea Charlemagne a Comisiei Europene. Proiectia va fi urmata de o dezbatere despre provocarile cu care se confrunta Delta Dunarii precum si despre posibile solutii pentru pastrarea si promovarea acestui patrimoniu natural unic in Europa, odata cu dezvoltarea comunitatilor rurale din aceasta zona. La dezbatere vor participa Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, multiplul campion olimpic si mondial de canoe, Ivan Patzaichin si Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Edward Bratfanof.

La ora 17.30, la Berlaymont, Galeria Presedintilor , va fi vernisata expozitia de afise pe teme ecologice intitulata „O sansa Dunarii Albastre”. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in parteneriat cu Liceul de Arta „George Georgescu” din Tulcea, cu participarea unor licee de arta din tarile riverane Dunarii, organizeaza acest concurs de afise de 15 ani, oferind tinerilor artisti posibilitatea de a deveni promotori ai conservarii Dunarii si Deltei Dunarii. De asemenea, asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” participa la expozitie cu o serie fotografii din Delta Dunarii, ale apreciatului fotograf Dragos Lumpan si cu un montaj audio-vizual despre Delta Dunarii, flora, fauna si sunetele ei. Expozitia va fi deschisa vizitatorilor pana la data de 28 aprilie.

„Dezvoltarea economica a Deltei, un trai mai bun pentru oamenii ei si conservarea acestui patrimoniu natural unic in Europa nu sunt in conflict. La mine, la Mila 23, am invatat de la consatenii mei ca bunul simt de acasa ii ajuta pe oameni sa traiasca de sute de ani in Delta, dupa legile ei, dupa legile naturii. Ca sa oferim acestora si copiilor lor o sansa pentru a ramane in Delta e nevoie de investitii adaptate nevoilor lor. Prin diversificarea activitatilor – pescuitul, vizitarea naturii, gastronomia, obiceiurile locale, un pic de ajutor de la cei care stiu ce inseamna turismul modern – se poate face un turism de calitate, benefic pentru localnici si pentru Delta. Visul meu este ca Delta Dunarii sa devina cea mai mare destinatie de ecoturism a Europei”, a declarat Ivan Patzaichin multiplul campion olimpic si mondial de canoe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here