Izola?ia cu fibre de celuloz?, o solu?ie cu adev?rat ecologic?
Izolaţia cu fibre de celuloză, o soluţie cu adevărat ecologică
Izolatia cu fibre de celuloza, o solutie cu adevarat ecologica
Izolatia cu fibre de celuloza, o solutie cu adevarat ecologica

Sistemul de izolatie cu celuloza este o solutie moderna si performanta de izolare termica si fonica, realizata prin injectarea sub presiune in spatiul de izolat a fibrei de celuloza.

Materia prima este compusa din material organic obtinut prin reciclarea hartiei, ignifugat, aditivat cu solutie antiseptica pentru prevenirea aparitiei fungilor si tratat impotriva daunatorilor (ex. rozatoare, insecte).

Este de mentionat ca izolatia cu fibre de celuloza prezinta performante termice deosebite: conductivitatea termica a fibrelor de celuloza este de 0.037 kW/mk, mai buna decat cea a izolatiilor clasice cu vata minerala sau polistiren (vata minerala din fibra de sticla: 0.044 W/mk;  vata minerala bazaltica: 0.042 W/mk; polistiren expandat: 0.045 W/mk).

De asemenea, proprietatile fizice ale celulozei ii permit sa ajunga in spatii sau zone inguste din jurul instalatiilor aflate in pereti, cum ar fi tevi si conductori electrici, nelasand zone de aer libere care ar putea reduce eficienta izolatiei termice. Prin etansarea peretilor si sarpantelor cu sistemul de izolatie cu celuloza Termocel se elimina infiltratiile de aer, curentii de convectie si, in consecinta, se creeaza o bariera termica eficienta.

Aditional, celuloza actioneaza in distribuitia uniforma a umezelii prin cavitatile unde este folosita, prevenind acumularea ei intr-o zona si ajutand la o uscare mai rapida.

Proprietati ecologice

Materialul folosit are un continut reciclabil, impactul fata  de mediu fiind deosebit de scazut si nu contine substante toxice. Alte avantaje constau in costurile mai mici de fabricatie per kilogram fata de alte materiale conventionale iar  calitatile si proprietatile izolatiei cu celuloza pot scuti cu 20 – 50% facturile la utilitati.

Poate cea mai importanta calitate este aceea ca izolatia este „verde“: spre deosebire de alte materiale de izolatie, celuloza nu retine apa sau umiditatea si se usuca, comportandu-se la fel ca si lemnul (din care provine).

Nu sunt folositi poluanti la fabricarea materialului, iar acesta nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor de companie.

Izolarea fonica

Celuloza umple complet cavitatile, lasand foarte putine zone cu aer. prin care poate trece sunetul, asigurand reducerea zgomotelor din interior. De asemenea, are abilitatea de a bloca aerul in interiorul ei.  Este de mentionat ca densitatea pe metru cub a celulozei instalate in izolatii este de 2-3 ori mai mare in comparativ cu alte materiale.

Aplicatii

Sistemul de izolatie cu celuloza Termocel este folosit pentru izolarea cladirilor vechi si noi, pe structura de lemn sau fier si zidarie, a podurilor, sarpantelor etc. Cele doua procedee tehnologice folosite sunt izolarea gravitationala si izolarea (injectare) sub presiune. Instalarea sistemului de izolatie interior se face cu ajutorul pompelor de injectare de catre lucratori specializati, urmand proceduri specifice izolarii cu celuloza.

Intre aplicatiile sistemului de izolatie cu celuloza se numara: izolari interioare,  izolarea acoperisului, izolarea termica a mansardei, izolarea podurilor nelocuite, izolarea caselor din  lemn, izolarea caselor de metal sau din zidarie, izolarea termica a spatiilor industriale (ex. depozite, hale), izolarea constructiilor anexe (ex. garaje).

Celuloza se poate folosi pe toate suprafetele, se aplica fara mai multe straturi, fara rebuturi si fara a necesita manipularea materialelor de izolatie la locul de montaj. Se prelucreaza rapid si nu necesita loc de depozitare.

Avantaje

Instalarea rapida  si faptul ca este un produs ecologic reprezinta avantajele principale. Procesul de aplicare se face direct din masina de transport prin intermediul furtunului spre tavan, perete sau acoperisul care trebuie izolat. Furtunul se trece prin deschideri (ferestre), operatia de injectare a materialului putand dura doar cateva ore pentru intregul pod, de exemplu.

Nu mai putin important este faptul ca este vorba despre un material cu proprietati termo si fonoizolatoare superioare celor traditionale si care ofera solutii tehnice performante, densitatea instalata pe metru cub a celulozei fiind  aproximativ de trei ori mai mare decat a celorlalte materiale existente.

Tratarea celulozei cu saruri borice asigura un control superior impotriva mucegaiului, insectelor si a rozatoarelor. S-a demonstrat ca dupa o perioada de timp de cateva luni de saturare cu apa a zonei izolate cu celuloza, nu s-a remarcat prezenta mucegaiului, izolatiile cu celuloza neformand deci mucegai. Celuloza nu cauzeaza nici coroziunea metalelor si, deasemenea, poate fi aplicata si pe lemnul umed.

De asemenea, tratamentul celulozei cu Bor ii confera un loc in clasa superioara de protectie a materialelor rezistente la foc (clasa B-s2).

 Economii si preturi

Alegerea celulozei ca material de izolatie conduce la realizarea de economii ale energiei de incalzire de pana la 50% fata de izolatiile obisnuite.

Preturile difera in functie de grosimea stratului ce urmeaza a fi izolat si densitatea la care este injectata celuloza, preturile incepand de la 8 euro/mp.

Informatii suplimentare: www.termocel.ro, Alexandru Stoica, tel.: 0733 988 956, alexandru.stoica@termocel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here