Judetul Iasi: campion absolut la cazuri de rabie

In cursul zilei de ieri au mai fost confirmate alte doua cazuri de rabie – Cazurile sunt aparute in interiorul focarelor deja depistate de catre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi – Numarul total de cazuri depistate a ajuns la 22 – Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi roaga cetatenii si institutiile publice sa informeze institutia in orice situatie in care apare suspiciunea privind unele animale bolnave

In cursul zilei de ieri au mai fost confirmate alte doua cazuri de rabie la vulpi aparute in zonele in care anterior mai fusesera depistate animale bolnave. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi spun ca cele doua vulpi moarte au fost descoperite in localitatile Ciortesti si Lunca Cetatuii. De aceea, autoritatile au decis sa puna in zonele locuite de vulpi momeli care contin vaccinuri antirabice in speranta ca vor fi mancate de animale. „Asteptam din partea autoritatilor centrale un raspuns legat de achizitia de momeli vaccinale. Suma pe care o solicitam nu este mare, fiind vorba de aproximativ zece mii lei”, a precizat prefectul Marius Bodea. De asemenea, acesta a mai spus ca la populatia de vulpi din judet, care se ridica la aproximativ 1.500 de exemplare, este necesara achizitionarea a 7.500 de momeli vaccinale, ceea ce inseamna cam cinci pentru un animal. Suma pentru un astfel de vaccin ajunge la un pret de sase lei. Daca la nivel national sunt raportate 208 cazuri de rabie, judetul Iasi, cu cele peste douazeci de cazuri descoperite, detine un ingrijorator zece la suta din numarul total. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi roaga cetatenii si institutiile publice sa informeze institutia atunci cand apare suspiciunea cu privire la un animal bolnav. „In cursul zilei de ieri am mai depistat inca doua cazuri de rabie, iar la nivel national sunt 208 cazuri. Tinand cont de gravitatea acestei boli pentru animale, dar mai ales pentru om, recomandam cetatenilor sa evite orice contact cu animale necunoscute, sa nu se apropie de animalele salbatice si de cainii fara stapan. De asemenea, rugam cetatenii si autoritatile publice locale sa ne informeze in orice situatie de suspiciune. Consumul carnii rezultate din sacrificarea animalelor proprii se va realiza doar dupa efectuarea expertizei carnii si organelor si a analizelor de laborator recomandate de medicul veterinar din localitate sau de medicul veterinar oficial”, explica Ionel Bondoc, directorul DSVSA.

Turbarea a ajuns si la bovine
Saptamana trecuta a fost descoperit si primul caz de turbare la o bovina. Sapte persoane au avut de suferit de pe urma animalului dupa ce au consumat din carnea acestuia. Rabia se transmite la om de la animalele bolnave salbatice (bursuci, jderi, sobolani, lupi, vulpi) sau animale domestice, caini, pisici, ovine, porcine, bovine, care elimina prin saliva cantitati mari de virus rabic. Infectia se transmite prin contactul direct cu animalul bolnav, virusul prezent in saliva acestuia patrunzand in leziunile facute prin muscaturi sau zgarieturi. La om, rabia (turbarea) este caracterizata prin encefalomielita, insuficienta respiratorie, cu evolutie rapida spre deces in 2-6 zile.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *