Marele mister al biologiei. Tardigradele, animale care pot supravietui in orice conditii, chiar si in spatiu

Marele mister al biologiei. Tardigradele, animale care pot supravietui in orice conditii, chiar si in spatiu
Marele mister al biologiei. Tardigradele, animale care pot supravietui in orice conditii, chiar si in spatiu

Tardigradele sunt cele mai rezistente creaturi de pe Pamant. Aceste fiinte microscopice, care arata foarte ciudat, face parte din categoria animalelor extremofile, care pot supravietui aproape in orice conditii.

Micutul urs-de-apa, cum mai este numit acest animal foarte rezistent, poate fi fiert, inghetat, iradiat sau chiar aruncat in spatiul cosmic, dar nu va muri. El se poate salva apeland la criptobioza, mecanism prin care isi opreste aproape complet metabolismul.

Este capabil sa se deshidrateze, mentinand doar 3% din continutul sau normal de apa, dar, daca va fi hidratat din nou, va reveni miraculos la viata.

Biologul Bob Goldstein, de la Universitatea Carolina de Nord, spune ca aceste creaturi sunt de-a dreptul remarcabile: „Oamenii spun ca gandacii pot supravietui la orice. Dar cu mult dupa ce gandacii vor disparea, ursii-de-apa vor rezista, deshidratati, dar capabili sa se trezeasca din nou la viata.”

Spre deosebire de adevaratii ursi, care pot hiberna un anotimp, aceste creaturi nevertebrate pot sta in hibernare chiar si 10 ani.

Ursul-de-mare rezista la temperaturi extrem de scazute, apropiate de zero absolut. Intr-un test de laborator, un tardigrad a supravietuit expunerii la o temperatura de -272 de grade Celsius, cand materia se transforma – gazele devin lichide si lichidele solide.

In acest moment, miscarile firesti ale atomilor din corpul animalului se opresc aproape complet, dar el rezista. Nici in apa fierbinte nu se simte foarte rau un urs-de-mare. Suporta fara probleme temperaturi de 148 de grade Celsius.

De asemenea, un urs-de-mare indura presiuni de 6 ori mai mari ca in cel mai adanc ocean si poate tra chiar si in spatiul cosmic, timp de 10 zile, dupa cum a demonstrat un experiment NASA.

Si in privinta rezistentei la radiatii, tardigradele sunt campioane. Suporta doze de sute de ori mai mari decat cea care ar ucide un om.

Marele mister pe care nu-l pot dezlega biologii este de ce s-au adaptat aceste creaturi pentru a supravietui in conditii asa extreme, care pot fi create doar in laborator si care nu constituie mediul lor firesc de viata.

Tardigradele traiesc in muschi, licheni, in nisip si in praf si se hranesc cu alge si alte nevertebrate foarte mici.

Au aproximativ 0,5 mm lungime si opt picioare. Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a aparut pe Pamant in urma cu 530 de milioane de ani, in perioada Cambriana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *