MARTIN ZMELIK: „CEZ Romania vrea sa se dezvolte pe piata serviciilor de eficienta energetica”

MARTIN ZMELIK: "CEZ Romania vrea sa se dezvolte pe piata serviciilor de eficienta energetica"
MARTIN ZMELIK: „CEZ Romania vrea sa se dezvolte pe piata serviciilor de eficienta energetica”

Piata autohtona de energie trece printr-o perioada cu presiuni pe scaderea preturilor la consumatorii finali, dar si dezbateri intense asupra mixului energetic potrivit tarii noastre in urmatoarea perioada in contextul diminuarii importante a cererii.

Martin Zmelik, directorul general al CEZ Romania, ne-a declarat ca masurile de eficienta energetica pot fi raspunsul la o parte din aceste probleme.

Domnia sa ne-a precizat: „CEZ Romania vrea sa se dezvolte oferind clientilor servicii in domeniul eficientei energetice, pe care il consideram o oportunitate pentru noi in perioada urmatoare. Furnizorii de energie trebuie sa fie mult mai flexibili in relatiile cu clientii. Ma refer la un parteneriat construit in jurul furnizorului de utilitati. Ei pot face un parteneriat cu consumatorii, cu beneficii de ambele parti, in special in cadrul programelor de economisire a consumului de energie. Avand in vedere potentialul mare de economisire a electricitatii, eficienta energetica poate fi un motor de dezvoltare economica a Romaniei”.

Oficialul CEZ Romania ne-a explicat faptul ca eficienta energetica nu presupune doar reducerea consumului de electricitate, ci si microgenerare pentru acoperirea propriului consum sau un bun management al costurilor.

„Nu vrem sa oferim clientilor nostri doar electricitate, ci si servicii complete privind eficenta energetica. Este o noua directie de dezvoltare pe care vrem sa o urmam in Romania”, a conchis Martin Zmelik.

Distribuitorii si furnizorii sunt obligati sa reduca anual 1,5% din consumul total de electricitate si gaze. Conducerea CEZ Romania asteapta sa vada ce tinte isi va propune tara noastra prin legislatia secundara de aplicare a directivei europene privind eficienta energetica pentru a-si evalua costurile cu reteaua de distributie din Oltenia.

Domnul Zmelik ne-a mai declarat: „Noi acum lucram pe diferite scenarii de scadere a consumului, care este un fenomen ce se manifesta deja in piata. Eficienta energetica este un proces complex. Noi suntem la inceput. Avem doar directiile generale pe care vrem sa ne dezvoltam serviciile: iluminat public, microgenerare, servicii pentru consumatorii industriali si auditari energetice. Vom face proiecte pilot ca sa intelegem cum legislatia si piata sunt pregatite pentru astfel de servicii”.

* CEZ sustine ca a investit peste un miliard de euro in retele

Criticile la adresa distribuitorilor de electricitate si gaze s-au inmultit in ultimul an, mai multi politicieni, furnizori si consumatori reclamand ca operatorii nu investesc suficient in retele desi beneficiaza de tarife in crestere.

Martin Zmelik a comentat: „CEZ intotdeauna si-a indeplinit obligatiile investitionale. Suntem aici pe termen lung. Din 2005 si pana in prezent, am investit in retelele electrice peste un miliard de euro. Noi am indeplinit intotdeauna regulamentele ANRE (n.r. reglementatorul pietei) si cerintele obligatorii de investitii. Investitiile noastre vizeaza dezvoltarea retelei, cresterea sigurantei in alimentare, reducerea pierderilor din retele si imbunatatirea calitatii serviciilor. Dar investitiile acestea sunt de durata. Cand am preluat distributia in 2005, calitatea retelei din Oltenia era precara. Oamenii uita de unde am plecat cu programul amplu de investitii”.

Domnia sa a subliniat ca nivelul investitiilor in reteaua electrica din Oltenia este echilibrat cu puterea de cumparare a consumatorilor. „Ne vom continua investitiile si suntem deschisi la discutii cu clientii mari si municipalitatile pentru a sustine dezvoltarea regionala”, ne-a precizat domnia sa.
Seful CEZ Romania crede ca multitudinea de critici la adresa distribuitorilor tine de ritmul de dezvoltare: „Poti sa investesti mult daca iti recuperezi banii prin tarifele reglementate. Dar aici trebuie sa tii cont de gradul de suportabilitate a acestor tarife. Consumatorii sunt subiectivi. Sunt asteptari mari din partea oamenilor cu privire la calitatea serviciilor de utilitati publice. Dar dezvoltarea si eficientizarea retelelor de electricitate trebuie pusa in context”.

Discutia dintre distribuitori si autoritati asupra investitiilor asumate in contractele de privatizare, dar si asupra modernizarii retelelor este una deschisa, afirma domnul Zmelik. „CEZ este transparent, sustine ca si-a indeplinit toate obligatiile si am si prezentat autoritatilor toate datele in acest sens”, a tinut sa mentioneze oficialul grupului ceh.

In plus, 90% din lucrari sunt realizate de CEZ Romania in colaborare cu companii autohtone, ne-a spus Martin Zmelik: „Noi preferam sa lucram cu furnizori si antreprenori locali. Politica noastra este sa sustinem companiile locale si sa dezvoltam regiunea in care activam. De exemplu lucram cu Electroputere Craiova”.

In regiunea Olteniei, CEZ Romania a asistat la o descrestere a consumului in 2013, dar si in acest an. Domnul Zmelik apreciaza: „Este greu sa previzionezi cum va evolua cererea pe viitor. Eu, personal, nu astept miracole. Pentru distribuitori evolutia cererii este un risc pe care trebuie sa-l analizam atent pentru ca, scazand volumele, cresc costurile pe MWh distribuit. Cererea depinde si de cum se dezvolta Oltenia. Eu vad ca regiunea se indreapta intr-o directie pozitiva. Constat ca sunt multe initiative privind atragerea de noi investitori. Noi sustinem autoritatile in aceste demersuri”.

* „Nu cautam activ investitori pentru parcul eolian”

CEZ Romania doreste ca autoritatile noastre sa asigure stabilitate si predictibilitate a legislatiei. „Nu planuim mari investitii pe moment si ne concentram pe portofoliul curent. Investim in distributie si mergem mai departe cu productia de energie verde. Nu cautam activ investitori pentru vanzarea parcului eolian din Dobrogea. Deocamdata vrem sa il securizam din punctul de vedere al acreditarilor”, ne-a declarat domnul Zmelik, care a mentionat ca parcul Fantanele – Cogealac este intr-o situatie dificila.

Seful CEZ Romania ne-a mai spus: „Avem doua probleme: modificarea repetata a schemei suport de sustinere a energiei verzi in Romania, care a diminuat semnificativ numarul de certificate acordate producatorilor, dar si obtinerea acreditarilor de la Comisia Europeana. Inca suntem in procesul de notificare a parcului la Comisie desi acesta a inceput in urma cu doi ani. Consiliul Concurentei din Romania se ocupa de procedura. Un parc din proiectul Cogealac-Fantanele primeste acum zero certificate pentru ca a expirat licenta temporara”.

Martin Zmelik isi explica durata procesului prin faptul ca au fost mai multe schimbari legislative in Romania si Comisia cere multe clarificari: „Cred ca ar exista solutii pentru obtinerea acreditarilor specifice parcurilor mari. Vom vedea in perioada urmatoare”.

In acest context, domnia sa considera ca este foarte important pentru Romania sa finalizeze, in aceasta toamna, dezbaterea noii strategii energetice, ca sa inteleaga si investitorii care va fi rolul energiei regenerabile in mixtul energetic.

Directorul general al CEZ Romania sustine ca dezbaterea pe marginea strategiei este productiva si si-a exprimat speranta ca Romania o va aproba cat mai curand posibil.

CEZ Romania sustine ca a investit 1,734 miliarde lei in retea din 2005 si pana in prezent (puneri in functiune a investitiilor realizate), din care 155,06 milioane lei sunt investitiile prevazute pentru 2014.
In prezent, CEZ Distributie administreaza 54.669 km retea de inalta tensiune (IT), medie tensiune (MT) si joasa tensiune (JT), din care sustine ca a modernizat un procent de 26% in ultimii cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *