Ministrul Varga despre tragedia padurilor. La doi copaci maturi taiati, plantam un puiet

Ministrul Varga despre tragedia padurilor. La doi copaci maturi taiati, plantam un puiet
Ministrul Varga despre tragedia padurilor. La doi copaci maturi taiati, plantam un puiet

Lucia Ana Varga, ministru delegat al Apelor, Padurilor si Mediului atrage atentia asupra unui fenoman dramatic, petrecut sub ochii nostri. Taiem in nestire padurile, taiem dublu fata de cat plantam. Ministrul a sustinut sambata, la Arad, ca rapoartele Curtii de Conturi arata ca rata taierilor ilegale din paduri este de doua ori mai mare decat cea a impaduririlor sau a regenerarilor naturale si a afirmat ca masurile coercitive luate impotriva padurarilor corupti sunt insuficiente, transmite Agerpres.

“Sunt situatii in care padurarii au fost prinsi ca fiind complici cu hotii de lemne, dar li se aplica doar 10-15% diminuari de salarii. Drept urmare, din pacate, in Romania, fenomenul taierilor ilegale mai este inca prezent. Asistam la situatii in care, desi am cerut celor care fac controlul, Inspectoratelor Silvice, sa inaspreasca pedepsele, nu exista temei legal suficient de bine fundamentat, astfel incat sa putem lua masurile care se impun pentru curatirea sistemului. Este absolut necesara aprobarea legii de modificare a Codului Silvic, pentru ca odata cu aceasta modificare toate infractiunile silvice vor fi tratate conform Codului Penal, ca orice alta infractiune. Speram ca atunci numarul dosarelor trimise organelor competente sa primeasca mai putine NUP-uri si intr-adevar hotii sa fie pedepsiti’, a declarat ministrul Lucia Ana Varga. Din 1990 pana in 2011, a spus reprezentanta Guvernului, au fost taiati ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn, pagubele fiind de aproximativ 5 miliarde de euro. Ministrul a spus ca va sustine introducerea unei prevederi in Codul Silvic prin care paza padurilor de pana la 30 de hectare sa fie asigurata gratuit de Romsilva. „In Romania exista peste 500.000 de hectare de mici proprietati de padure nepazite, dintr-un total de 1 milion de hectare, acestea fiind cel mai la indemana hotilor.

In Codul Silvic am venit cu o prevedere prin care paza acestor proprietati va fi asigurata gratuit de Romsilva, aceasta nefiind doar o regie care desfasoara activitati economice, Romsilva trebuind sa asigure, in primul si primul rand, integritatea fondului forestier national. Iar in ceea ce priveste autorizatiile de practica, acestea ar urma sa fie retrase padurarilor corupti”. Tragedia padurilor, protejate peste tot in Europa, tine in Romania din 1990, cand jaful a devenit sport de stat, iar unii au facut averi colosale vanzand paduri sau dand aprobari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *