Modelul mexican de tratament ar putea decima populatia afectata de gripa

Centrul European de Control al Bolilor, institutie comunitara cu sediul in Stockholm, a recunoscut ca nu poate fi oprita extinderea virusului H1N1 pe continent.
gripa porcina
Tot ce mai pot face autoritatile este sa limiteze efectele la nivelul populatiei. Evolutia virozelor severe arata ca persoanele care se imbolnavesc la inceputul epidemiei au cele mai mari sanse sa scape cu viata. Pana in prezent, s-au inregistrat decese doar in Mexic, specialistii punandu-le pe seama starii precare a sistemului sanitar. Nu se stie cum va evolua agresivitatea tulpinii virale. Sistemele de sanatate din tarile bogate nu vor putea mentine nivelul ridicat al ingrijirilor daca vor fi asaltate de un numar mare de cazuri. Odata depasita capacitatea de reactie, rata deceselor ar putea urca la 10 procente.

Virusul gripal afecteaza capacitatea respiratorie, imunitatea si starea generala a organismului. Cel mai adesea, moartea se produce prin insuficienta respiratorie, consecutiva unei pneumonii severe. Evolutia SARS, din Asia de Sud-Est, a furnizat date importante pentru specialisti, fiind cea mai recenta epidemie cu un virus extrem de agresiv. Expertii au ajuns la concluzia ca pacientii care se imbolnavesc la inceputul pandemiei au cele mai mari sanse de a scapa cu viata. Primele cazuri sunt bine tratate, primesc toata atentia medicilor si, cel mai important, au acces la medicatie de varf si la aparatele de respiratie asistata. Pe masura ce numarul cazurilor creste, rezervele de antibiotice si antivirale se epuizeaza, medicii sunt tot mai obositi si sute de pacienti ajung sa se „bata” pentru cei patru-cinci plamani artificiali, cati functioneaza intr-un spital. Planurile de interventie alcatuite la nivelul guvernelor prevad ca resursele (vaccinuri si medicatie) sa fie alocate prioritar catre personalul sanitar, politisti si catre cei care asigura serviciile publice (apa, furnizarea de electricitate, transport). In mare, statul roman are planuri similare, pe langa expertii civili functionand si un centru de cercetari medicale militar. In 1996, acest centru a descoperit virusul West Nile, responsabil de o epidemie de meningita.

Vaccinul nu va acoperi decat 20 la suta din populatie

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a inceput procesul de pregatire a vaccinului impotriva gripei porcine, vaccin ce va putea fi disponibil in Romania in aproximativ opt luni, a declarat coordonatorul OMS pentru Romania, dr. Victor Olsavszky. „Se lucreaza la producerea vaccinului, dar dureaza minimum intre patru si sase luni pana il vom avea. Apoi ar mai dura in jur de doua luni pana ar fi importat si in Romania”, a explicat acesta. Conform cutumelor internationale, firmele producatoare ar trebui sa livreze vaccinul „pandemic” cel putin la nivelul achizitiilor din anii obisnuiti. Romania importa 1-2 milioane de doze de vaccin si producea in tara inca un milion. Directorul adjunct al OMS, Keiji Fukuda, a declarat seara ca vaccinul s-ar putea dovedi crucial in caz de agravare a situatiei, iar expertii au cerut Organizatiei sa ia masuri pentru a facilita dezvoltarea acestuia. Pana in prezent, organizatia a recomandat utilizarea unui antiviral, Tamiflu, din care dispune de cinci milioane de doze. Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa ridice nivelul de alerta cu o treapta, la 4 din 6, corespunzator unei „cresteri semnificative” a riscului producerii unei pandemii, apreciind insa ca nu a fost atins stadiul de pandemie si acest lucru inca mai poate fi evitat. „In acest stadiu, OMS nu considera ca pandemia este inevitabila”, a adaugat el, precizand ca se poate vorbi despre o pandemie atunci cand nivelul de alerta este maxim, sase. Avertizarile OMS intervin in contextul in care in lume continua sa creasca numarul cazurilor de infectare, suspecte sau confirmate, afectand in special adultii tineri. Pornit din Mexic, unde ar fi provocat moartea a 152 de persoane, noul virus H1N1 a ajuns si in Europa, Spania si Marea Britanie anuntand luni primele cazuri confirmate. Acest lucru a alimentat temerile in toata lumea, numeroase tari luand masuri pentru a evita propagarea.

Veterinarii incearca sa fereasca porcii de oamenii cu gripa

Autoritatile sanitar-veterinare au cerut masuri de precautie pentru a evita contaminarea efectivelor de animale. Virusul poate fi transmis de la om la porci. In prezent niciun caz de H1N1 nu a fost identificat la animale. Si Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) din Romania recomanda personalului sanitar-veterinar care are stari febrile sau simptome respiratorii sa evite contactul cu porcine sau pasari, iar examinarea sau recoltarea de probe de la animale sa se faca cu echipamente de protectie, potrivit unui comunicat remis marti. Totodata, medicii veterinari de libera practica trebuie sa anunte medicul veterinar oficial despre orice suspiciune de gripa porcina, sa colaboreze cu acesta in realizarea anchetei epidemiologice, iar probele recoltate de la porcine sau pasari in vederea examenelor de laborator sa fie manipulate, ambalate, conservate si transportate in maxima siguranta catre laboratoare.

Spania, Franta si Marea Britanie au confirmat 12 cazuri legate de virusul gripei „porcine”, un caz fiind inregistrat si in Israel. Toti pacientii au calatorit in Mexic, unde sunt internate 1.455 de persoane, dintre care 154 au murit. Numarul bolnavilor din America creste, ca si in Canada.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *