Natura face spectacol in Poiana Narciselor

Natura face spectacol in Poiana Narciselor

Natura face spectacol in Poiana Narciselor

Milioane de narcise au inflorit in aceste zile in Poiana Narciselor, cunoscuta si sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a-IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip botanic), aflata la 60 de km de Brasov, in satul Vad din comuna Sercaia.

Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea nr.5 din 6 martie 2000, custodele acesteia fiind Directia Silvica Brasov.

Locul “o minunatie a naturii” asa cum o numesc turistii care ajung aici, se intinde pe o suprafata de 400 de ha padure de stejar si poieni unde creste specia de narcise Narcissus poeticus ssp. radiiflorus,ocrotita prin lege,culesul acestei flori fiind interzis.

Este un loc mirific care merita vizitat aproape de mijlocul lunii mai cand infloreste narcisa. Milioane de narcise, cat vezi cu ochii, de la cateva zeci la sute pe un metru patrat, lasate sa creasca intr-o libertate totala, cu un parfum pronuntat ceea ce te face sa nu parasesti prea repede zona. Pentru aceste minunate flori localnicii organizeaza in luna mai Festivalul narciselor, o zi de mare sarbatoare pentru cei din zona si nu numai. Cu toate ca exista interdictie pentru ruperea florilor, turistii care ajung aici nu pleaca fara sa ia cateva flori.

Pe langa narcise, in aria protejata creste o mare varietate floristica care include specii vegetale de galbinele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupita, etc,dar si o fauna diversa de mamifere, pasari, reptile si amfibieni, insecte intre care multi fluturi rari.

poiana narciselorTuristii care ajung la Poiana Narciselor mai pot vizita si alte obiective de interes turistic din zona cum sunt Biserica saseasca din comuna Sercaia, Biserica evanghelica-luterana din Halmeag, Biserica Ortodoxa din Vad, Rezervatia Naturala “Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplita” aflata in localitatea vecina Comana.


Asociatia Renaturopa a intocmit Planul de management al rezervatiei Poiana Narciselor care cuprinde o serie de studii si cercetari, dar si masuri de refacere a zonei. Planul de management este finalizat si urmeaza ca Agentia de Protectia Mediului Brasov sa-si dea acordul dupa care va fi trimis Ministerului Mediului pentru aprobare.

“Sunt o serie de masuri pentru refacerea zonei pe care custodele rezervatiei adica Directia Silvica Brasov va trebui sa le implementeze. Sper ca acest plan de management sa fie aprobat pana la sfarsitul acestui an de Ministerul Mediului avand in vedere ca acolo se afla alte zeci de proiecte care trebuie evaluate”, a declarat Oliviu Pop, managerul proiectului.

Oliviu Pop a tinut sa precizeze ca la Rezervatia Poiana Narciselor ar fi nevoie de o serie de lucrari intre care pe primul loc s-ar situa taierea tufarisurilor care s-au dezvoltat destul de mult si care invadeaza narcisele.

In opinia sa si paza acestui loc ar trebui intarita.

“Directia Silvica are doi paznici care pazesc Poiana Narciselor si care isi fac datoria cum trebuie, dar suprafata este destul de mare si nu fac fata. In rezervatie mai intra cautatorii de trufe sau unii turisti cu ghilimelele de rigoare care de fapt vin dupa flori. Cred ca ar trebui aplicate amenzi asa cum prevede legea, si astfel nu ar mai intra nimeni in rezervatie. Bine ca pana acum nu au intrat ciobanii cu oile”, a spus Oliviu Pop.

Pentru a ajunge la Poiana Narciselor se merge pe DN1 Brasov-Codlea-Persani-Sercaia, apoi de la Sercaia pe DN73A spre Rasnov pana in satul Vad si de aici inca 3 km pe DC 107 C, drum asfaltat.25 Mai 2014 - Sursa: News BrasovArticole recente:
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Protectia Mediului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Stop Abandonului
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016