Nivelul reciclarii in Romania a fost in 2010 de 1% din deseurile municipale

Ministerul Mediului: Reciclarea de?eurilor, profit ?i dezvoltare economic?, în context european
Nivelul reciclarii in Romania a fost in 2010 de 1% din deseurile municipale
Nivelul reciclarii in Romania a fost in 2010 de 1% din deseurile municipale

Nivelul reciclarii in Romania a fost in 2010 de 1% din deseurile municipale, conform datelor publicate pe 19 martie de Agentia Europeana de Mediu (AEM), citate intr-un comunicat al Asociatiei Recolamp.

Deseurile municipale cuprind totalitatea deseurilor generate in mediul urban si rural din gospodarii, institutii, unitati comerciale, agenti economici (deseuri menajere si asimilabile), deseuri stradale colectate din spatii publice, strazi, parcuri, spatii verzi, precum si deseuri din constructii si demolari colectate de operatorii de salubritate.
Asociatia Recolamp precizeaza ca cifra este ingrijoratoare in contextul in care tinta europeana de reciclare este 50% pana in 2020. De asemenea, aceasta atrage atentia ca, pentru a atinge obiectivul stabilit pentru 2020, Romania trebuie sa creasca rata de reciclare cu peste 4% anual, in urmatorul deceniu, ceea ce nicio tara nu a reusit sa realizeze intre 2001 si 2010, potrivit Agentiei Europene de Mediu. In 2010, cele mai bune rate de reciclare din Uniunea Europeana le-au avut Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%) si Olanda (51%).

Concluzia raportului european a fost ca, desi in unele tari a crescut nivelul reciclarii, per total, Europa risipeste importante resurse, care ajung la groapa de gunoi, in loc sa fie valorificate.

Recolamp s-a angajat, inca din 2007, sa preia, de la producatorii de echipamente de iluminat din Romania,
responsabilitatea privind gestionarea deseurilor generate de produsele pe care le pun pe piata.

“Punem la dispozitia agentilor economici cu care colaboram containere specializate in care sa depoziteze echipamentele de iluminat arse sau scoase din uz. Mai mult, le asiguram si serviciul gratuit de preluare a acestor deseuri, astfel incat acestea sa nu mai ajunga la gropile de gunoi. Generatorii de deseuri pot, astfel, face dovada gestiunii corecte a acestui tip de deseu periculos, conform obligatiilor legale de mediu. Orice companie din Romania ne poate contacta si solicita incheierea unui protocol de colaborare”, a declarat Roxana Sunica, directorul de marketing al Asociatiei.

In 2012, Recolamp a colectat 520 tone deseuri de echipamente de iluminat (becuri, neoane si corpuri de iluminat) si a asigurat reciclarea lor. De asemenea, Recolamp reitereaza ca va continua sa investeasca in dezvoltarea infrastructurii de colectare si in 2013 si ca spera ca, printr-un efort comun al tuturor actorilor implicati in sistem, rata de colectare selectiva si, respectiv, nivelul reciclarii in Romania vor creste.

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram Romania si Philips Romania. Misiunea organizatiei consta in preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de echipamente de iluminat, colectarea si reciclarea lor in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *