Noi rezerve de uraniu descoperite in Romania

Noi rezerve de uraniu descoperite în România
Noi rezerve de uraniu descoperite in Romania
Noi rezerve de uraniu descoperite in Romania

Uraniul, combustibilul nuclear necesar centralei de la Cernavoda, mai ajunge doar pentru trei ani de zile.

Romania mai are zacaminte, dar statul trebuie sa investeasca 200 de milioane de euro pentru a le exploata. Mai mult, necesarul de uraniu se va dubla daca se vor pune in functiune inca doua reactoare la Cernavoda, scrie money.ro.

Romania este singura tara din Europa si printre putinele din lume care detin rezerve de uraniu. Zacamantul de la Suceava, singurul din care se exploateaza uraniu in prezent este insa pe sfarsite, dupa cum se arata in strategia energetica a tarii. Problema este cu atat importanta cu cat cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda se plaseaza pe locul trei in randul producatorilor de energie din tara. Statul intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare de aceeasi capacitate, asa ca necesarul de uraniu se va dubla odata cu punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4.

Autoritatile au gasit, insa, solutia salvatoare: Romania a descoperit rezerve de uraniu in Carpatii Orientali. Acestea ne-ar scapa de eventualele importuri de uraniu. Exploatarea noilor zacaminte interne ne va costa insa peste 200 de milioane de euro. Dar rezerva de uraniu va asigura combustibilul pentru centrala nucleara de la Cernavoda pentru urmatorii 20 de ani.

“La sfarsitul anului trecut, noi in comisia interministeriala am prezentat si s-a si avizat o investitie ampla de mare importanta pt strategia energetica a Romaniei, respectiv punerea in exploatare a zacamantului din Carpatii Orientali, respectiv zacamantul de la Tulghes si construirea a doua fabrici de procesare, una de preparare si cealalta de rafinare” decara Ioan Moraru, director general, Compania Nationala a Uraniului

Studiul de fezabilitate a fost deja finalizat, iar proiectul ar putea fi finalizat pana in anul 2015. In cazul in care noua exploatare de uraniu nu va operationala nici pana la acea data si daca resursele se epuizeaza, administratorii centralei de la Cernavoda, compania de stat Nuclearelectrica, iau in calcul doua variante.

“Exista doua posibilitati. Prima ar fi sa se importe pulberea de uraniu, care dupa aceea sa fie procesata la CNU si CNU sa ne dea sa facem elementele de combustibil la FCN Pitesti sau sa cumparam direct, foarte putin probabil, combustibil gata facut. (…) La Cernavoda noi avem un stoc de combustibil pentru o perioada de 4-6 luni, noi mentinem stocul asta in permanenta pentru situatii neprevazute si restul il luam de la fabrica de la Pitesti” adauga Dumitru Dima, director general, Nuclearelectrica.

Uraniul este insa o materie prima rara si extrem de scumpa. In cazul in care vom ajunge sa importam uraniu, seful Nuclearelectrica spune ca acest lucru nu s-ar reflecta in mod sesizabil in pretul final la energia electrica. Ponderea combustibilului in pretul final al energiei este de doar 20% , iar Nuclearelectrica, administratorul centralei de la Cernavoda, este unul dintre producatorii de energie ieftina din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *