Frica de a nu avea acces la telefonul mobil, nomofobia, este noua boala a omului modern

0
24
Frica de a nu avea acces la telefonul mobil, nomofobia, este noua boala a omului modern

Frica de a nu avea acces la telefonul mobil, nomofobia, este noua  boala a omului modern. Aproape 53% dintre utilizatorii de telefoane mobile din intreaga lume sunt afectati de aceasta angoasa. Simptomatologia nomofobiei: luati telefonul peste tot, inclusiv atunci cand va culcati; sunteti stresat atunci cand nu mai aveti semnal sau baterie; aveti un telefon de rezerva deoarece va este teama ca s-ar putea intampla ceva cu cel pe care-l folositi; sunteti nelinistit daca nu puteti folosi telefonul in 24 de ore.  Nomofobia a luat proportii odata cu aparitia smartphone-ului. Cu ajutorul telefonului inteligent poti avea acces la internet, poti sa verifici contul in banca, sa faci fotografii, sa te uiti la un film, sa asculti muzica sau chiar sa-l folosesti ca GPS

Informatiile publicate de Mobile Mindset Study –  studiu al companiei de securitateLookout, realizat folosind date furnizate de Harris Interactive – arata ca in  SUA trei din cinci posesori de smartphone nu pot rezista mai mult de o ora fara a verifica noutatile de pe telefonul mobil.

Cat despre grijile utilizatorilor de smartphone, studiul arata ca 94% dintre ei se tem ca ar putea pierde telefonul mobil, iar dintre acestia 74% recunosc ca s-au panicat atunci cand au pierdut un telefon in trecut. Rugati sa reprezinte starea de spirit resimtita, 14% dintre pagubiti au descris o stare generala de disperare, iar 7% au resimtit chiar o stare de rau fizic, ca si cum s-ar fi imbolnavit brusc.

In mod paradoxal, nu pierderea datelor personale stocate in memoria telefonului reprezinta grija cea mai mare pentru un posesor de smartphone. Neplacerea de a ramane fara telefon, combinata cu efortul depus si costurile financiare legate de inlocuirea unui smartphone sunt griji mult mai mari pentru utilizatori. 38% dintre participantii la studiu s-au plans de costurile asociate inlocuirii unui smartphone pierdut si 24% (pentru un total de 62%) s-au aratat preocupati de neplacerile efortului in sine, legate de cumpararea si configurarea unui nou smartphone. Numai pentru 29% dintre utilizatori pierderea/compromiterea datelor personale reprezinta o cauza majora de ingrijorare la pierderea unui smartphone.

Dependenta de telefon se regaseste, in cea mai mare proportie,  la tineri, in special intre 15-24 de ani si este influentata si de  locul de munca, relatia cu familia sau prietenii.

Daca credeti ca sunteti dependent de telefonul mobil, exista solutii pentru a evita stresul suplimentar la care v-ati putea expune: sa aveti la indemana incarcatorul de telefon, in perioadele in care asteptati telefoane importante, sa va asigurati ca aveti semnal, baterie si, eventual, o cartela de rezerva.

Ca in marea parte a fobiilor, si in acest caz exista tratamente, de la terapia de expunere, la medicamente in cazul tulburarilor grave. Inainte de toate insa, nomofobul trebuie sa-si recunoasca tulburarea si apoi sa faca tot ce-i sta in putinta sa si-o controleze.

Agota Matyas 

(studenta la Universitatea „Petru Maior”, Comunicare si Relatii Publice)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here