Oamenii de stiinta au creat prima forma de viata cu ADN partial sintetic

Oamenii de stiinta au creat prima forma de viata cu ADN partial sintetic

Oamenii de stiinta au creat prima forma de viata cu ADN partial sintetic

Oamenii de stiinta au facut primii pasi catre realizarea unei schite a vietii intr-un alfabet necunoscut in natura, scrie Reuters. Pana acum, biologii care au sintetizat ADN in laborator au folosit aceleasi molecule – numite baze – care se gasesc in natura. Insa cercetatorii americani au creat doua noi astfel de baze pe care le-au introdus intr-un organism unicelular, descoperind, astfel, ca bazele inventate se multiplica precum ADN-ul natural, desi mai lent.

Descoperirea realizata de Floyd Romesberg de la Scripps Research Institute din La Jolla, California (SUA), si de catre colegii sai a fost prezentata intr-un studiu publicat in revista Nature.

Cercetatorii au precizat ca organismul, bacteria comuna E.coli, s-a reprodus de aproximativ 24 de ori in decurs de 15 ore.

Realizarea „redefineste caracteristicile fundamentale ale vietii”, arata biologii Ross Thyer si Jared Ellefson de la Universitatea din Texas, Austin, intr-un comentariu publicat saptamana aceasta in Nature.


Biologia sintetica, domeniu aflat in plina dezoltare, promite sa creeze noi antibiotice si alte medicamente. Ramura stiintifica ridica insa si unele probleme, existand ingrijorari ca oamenii de stiinta „se joaca de-a Dumnezeu”, creand organisme vii care ar putea scapa din laboratoare in lumea exterioara unde nu au pradatori naturali astfel incat nimic nu ar putea controla raspandirea lor.

Noile baze nu se gasesc in mediul natural, arata Romesberg si colegii sai, astfel incat, chiar si in cazul in care organismele cu ADN artificial ar scapa din laborator, nu ar putea sa supravietuiasca, ca sa nu mai vorbim sa infecteze alte organisme.

In natura, bazele ADN-ului, notate A (adenina), T (timina), C (citozina) si G (guanina), se gasesc in perechi. Adenina se poate combina doar cu timina (A + T sau T + A) si citozina doar cu guanina (G + C sau C + G), formand cunoscuta structura asemanatoare cu o scara spiralata. Bazele determina ce aminoacizi sunt codati intr-o anumita secventa ADN si, astfel, ce proteine (lanturi de aminoacizi) sunt produse.

Pana in prezent, bazele sintetice, pe care echipa lui Romesberg le-a botezat X si Y, nu codeaza vreun aminoacid, arata cercetatorii. Acestea ar putea insa, in principiu, – precum o litera adaugata unui alfabet permite crearea mai multor cuvinte – prin adaugarea lor la ADN-ul natural sa permita crearea de noi aminoacizi si proteine. Nu se stie, in acest stadiu, daca noile proteine, astfel obtinute, ar fi inutile sau semnificative.

Fiind increzator in utilitatea lor, Romesberg a decis sa devina co-fondator al unei companii de biotehnologie numit Synthorx, care a fost lansata oficial miercuri. Firma, cu sediul in San Diego, California, se va concentra pe utilizarea biologiei sintetice „pentru a imbunatati descoperirea si dezvoltarea de noi medicamente, diagnostice si vaccinuri”, se arata intr-un comunicat al companiei.10 Mai 2014 - Sursa: HotnewsArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016