Omenirea arunca in fiecare an alimente de sute de miliarde de dolari

Omenirea arunca in fiecare an alimente de sute de miliarde de dolari
Omenirea arunca in fiecare an alimente de sute de miliarde de dolari

Desi multi oameni de pe planeta noastra, respectiv cam 840 de milioane de suflete, sufera zilnic de foamete, omenirea iroseste anual 1,3 miliarde de tone de alimente, incapabila sa le valorifice.

Calculul arata ca, daca alimentele aruncate ar fi utilizate, fiecaruia din cei 840 de milioane de muritori de foame i-ar reveni zilnic cate aproximativ 2 kg de produse alimentare, suficient pentru a supravietui, scrie Project Syndicate.
Potrivit sursei citate, cele 1,3 miliarde de tone de alimente de care se debaraseaza omenirea costa 750 miliarde dolari pe an.
De asemenea, pentru producerea acestor alimente s-a folosit un important volum de munca inutila, consumand energie si materii prime, inclusiv apa, atat de deficitara pe planeta.
Si tot ca sa produca aceste alimente omenirea a emanat in atmosfera mari cantitati de gaze cu efect de sera, care dauneaza sanatatii oamenilor.
Acest ciudat dezechilibru dintre disponibilitatile alimentare ale Terrei si nevoile acute ii preocupa in mod special pe expertii din cadrul ONU, unde este constituit un grup de lucru axat pe criza alimentara globala.
Sarcina acestui grup nu este deloc lejera, deoarece instituirea unui mecanism care sa aiba rolul de a dirija alimentele excedentare spre zonele subalimentate nu pare deloc un lucru usor. Expertii spun ca cea mai mare risipa de alimente provine din agricultura.
Aici se pierd cerealele care raman pe camp pentru ca le scapa utilajelor de recoltat sau de sortat, fructele care raman neculese din multe motive sau care raman nevandute si se altereaza, legumele care nu sunt depozitate corespunzator.
In plus, s-a observat ca in timpul transporturilor se pierd pana la 40% din produsele alterabile deja recoltate, iar lipsa investiilor in infrastructura si in mijloace de transport moderne contribuie la cresterea acestor pierderi.
In orase, o parte din produsele recoltate devin nevandabile nu din cauza deteriorarii, ci datorita degradarii aspectului exterior.
Mai mult, deseurile alimentare din gospodarie reprezinta pierderi importante care nici nu pot fi imputate cuiva, intrucat pana la urma fiecare este liber sa-si administreze bunurile sale proprii.
Expertii spun ca, de exemplu, numeroase familii isi cumpara zilnic painea necesara, restul din ziua precedenta nefiind nici macar reciclat, ci este pur si simplu aruncat la gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *