Discul de ciocolata supus analizei contine, poate, mai multi coloranti decat un glob pentru bradul de Craciun. Problema cea mai mare este insa faptul ca sunt folosite substante chimice care afecteaza in mod serios sanatatea tuturor consumatorilor.
ciocolata cu aditivi
Impodobirea bradului de Craciun cere globulete cat mai rafinate, in culori vii, dar si dulciuri cu un aspect deosebit. Totusi, acesta nu este un motiv pentru utilizarea intr-un singur produs a opt coloranti, mai ales daca acestia sunt obtinuti din azot, pe baza de sinteza chimica.
Ciocolata folosita pentru „discul de ciocolata cu lapte pentru pomul de Craciun”, pe care sta scris cu litere mari „Auguri” (Craciun fericit!), respecta retetarul specific acestui tip de produs. Decorul insa anuleaza toate efectele benefice pe care le-ar putea avea ciocolata asupra organismului.
Toti cei opt coloranti utilizati fac parte din categoria celor incriminati in mai 2007 de cercetatori de la Universitatea din Soumphton pentru aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. De aceea, copiii ar trebui sa evite consumul acestui produs, pentru a nu dezvolta tulburari de comportament. Potrivit oamenilor de stiinta britanici, efectele adverse la nivelul psihicului se manifesta si in adolescenta, chiar si la maturitate in cazul celor care consuma in mod frecvent produse care contin coloranti azoici chimici de sinteza.

COLORANTII
Inducerea sindromului ADHD nu este singura problema a celor opt aditivi. E151, negru brilliant, poate provoca alergii, urticarie, rinite si interfereaza cu enzimele digestive. Indigotina duce la aparitia starilor de greata, voma, a hipertensiunii si chiar a unor tumori cerebrale. E131, albastru patent, poate cauza dermatita, purpura si are un potential cancerigen ridicat. Rosu ponceau 4R este la fel de periculos, putand duce la aparitia diverselor tipuri de cancer. Azorubina provoaca urticarie, edem si poate fi cancerigen. E104, galben de chinolina, provoaca alergii, astm si dermatite.
E110, galben portocaliu, are mult mai multe efecte adverse, fiind unul dintre cei mai periculosi coloranti folositi in industria alimentara. Poate provoca alergii, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive. La fel de periculoasa este si tartrazina, care poate cauza alergii, astm, rinita, urticarie, creste incidenta tumorilor tiroidiene, altereaza perceptia producand stari de confuzie, inhiba metabolismul zincului si interfereaza cu enzimele digestive.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca, in afara de efectele nocive ale colorantilor, produsul influenteaza in sens negativ si greutatea. Valoarea energetica a discului de ciocolata este mare, dupa cum rezulta din lista de ingrediente.
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor si tuturor celor care prezinta sensibilitati la cei opt coloranti chimici utilizati pentru realizarea decorului. Persoanele care sufera de diabet vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide al produsului. Consumatorii care sufera de intoleranta la lactoza, de alergie la soia si la oua ar trebui sa testeze reactia organismului la produs.

Ingrediente
Ciocolata cu lapte: zahar, unt de cacao, lapte praf, pudra de cacao, emulgatori lecitina de soia E322, vanilina, substanta uscata de cacao minim 30,9 g. Decor: zahar, albumina, agent de ingrosare guma arabica E414, colorant: E151 negru brilliant, E132 indigotina, E131 albastru patent, E124 rosu ponceau 4R, E122 azorubina, E110 galben portocaliu, E104 galben de chinolina, E102 tartrazina. Contine lactoza, oua. Produs decorat manual.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here