Novatini – Tableta cu margarina

0
829

Tableta cu crema de lichior de visine Novatini se vinde la raionul de ciocolata, desi din compozitie pare mai degraba un amestec de margarina, zahar, arome sintetice si aditivi alimentari.
novatini - ciocolata cu aditivi
Tableta analizata este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat: zahar, sirop de glucoza, izoglucoza.

Din aceasta cauza, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada scurta, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pe eticheta produsului scrie ca are in compozitie lichior de visine, insa aroma de visine este sintetica, iar bautura nu are decat o pondere de 0,02%. Totusi, tableta are alcool etilic intr-o cantitate importanta, poate ca o compensatie fata de lipsa lichiorului.

Tableta contine un colorant chimic, azoic, de sinteza, azorubina E122, cu efecte adverse asupra sanatatii. Acesta declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Mai mult, provoaca urticarie, edem si are un mare potential
cancerigen.

Acidul sorbic, E200, poate produce iritatii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Doza zilnica admisa este de 25 mg/kg corp. Din cauza compozitiei, produsul are o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor cu afectiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, batranilor, suferinzilor de cancer, celor cu afectiuni neuropsihiatrice, celor cu ADHD. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide. Persoanele cu intoleranta la lactoza, cei cu alergie la soia, alune, arahide si cu celiachie vor testa reactia organismului la produs.

Ingrediente
Tableta cu crema lichior de visine 36%. Zahar, grasime vegetala hidrogenata, pudra de cacao, zer praf, sirop de glucoza, izoglucoza, agent de umezire (sirop de sorbitol E420), alcool etilic, lapte praf integral, emulgator (lecitina din soia E321), invertaza, aroma natural identica (visina), sare iodata, acidifianti (acid citric E330, acid lactic E270), pudra naturala de vi-sine (0,04%), aromatizant (vanilina), lichior de visine (0,02%), conservant (acid sorbic E200), colorant alimentar (azorubina E122). Poate contine urme de alune, arahide, migdale si gluten. Valori nutritionale/100 g: valoare energetica 425,4 Kcal/1.782,5 Kj; proteine 2,6 g; glucide 55,3 g; lipide 23,8 g.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.