Panouri solare in gradinile Domnului

Bisericile si manastirile vor putea primi de la stat cate 500.000 de lei pentru a-si instala panouri solare sau pompe de caldura.

Guvernul a decis sa includa si bisericile in randul institutiilor care vor primi bani de la buget pentru a se incalzi ecologic.

Concret, in baza unui ordin semnat de ministrul mediului, Laszlo Borbely, fiecare lacas de cult din Romania va putea depune cate un proiect pentru „a accesa” maximum 500.000 de lei (aproape 116.500 de euro) pentru a-si instala panouri solare ori alte sisteme „verzi” de incalzire.
Lacasul de cult contribuie cu doar 10% la finantare

Iar Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu – institutia care gestioneaza Programul „Casa Verde” – a precizat ca „eligibile pentru finantare sunt toate unitatile de cult: biserici, mitropolii, dar si camine de batrani care apartin de o unitate de cult”.

„Pentru fiecare proiect, finantarea maxima care se poate acorda este de 500.000 de lei si se poate acoperi de catre stat maximum 90% din cuantumul total al unui proiect”, a explicat Popescu. Cu alte cuvinte, lacasul de cult care depune proiectul ar trebui sa mai acopere doar 10% din valoarea acestuia.

Pe de alta parte, intrebati daca nu considera ca bisericile primesc un maximum de finantare foarte mare in comparatie cu ajutorul acordat persoanelor fizice, reprezentantii executivului au raspuns scurt: „Asa au stabilit specialistii”. „Nu vedem care este problema. Sigur suma a fost stabilita pe baza unor calcule”, au argumentat acestia. 

„Nu se pot monta panouri solare pe turlele bisericilor”

Astfel, potrivit ordinului ministrului Laszlo Borbely „privind aprobarea Ghidului de finantare a programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regerabila sau pentru completarea sistemelor clasice – beneficiari institutii teritoriale, institutii publice si unitati de cult”, cei care vor decide sa monteze sisteme alternative de caldura care functioneaza cu biomasa ori energie geotermala vor avea sanse mai mari sa obtina finantarea de la stat.

Asta, deoarece proiectele lor vor primi 20 de puncte, in timp ce proiectele care prevad montarea de panouri solare sau mori de vant vor fi notate cu doar 15 puncte.

In plus, intaietate la finantare vor avea cei care schimba sistemul clasic de incalzire (pe baza de combustibil solid ori energie electrica), fiind urmati de cei care renunta la vechile sisteme functionale pe baza de combustibil lichid si gazos. Dincolo de toate acestea, specialistii considera ca fetele bisericesti ar putea obtine usor finantarea, deoarece nu vor putea monta pe turlele lacaselor de cult panouri solare si vor opta pentru alte sisteme, e drept insa, mai costisitoare.

Inginer de meserie si proprietar al unei firme de constructii, Ion Pop a precizat pentru EVZ ca, in opinia sa, proiectele reprezentantilor bisericilor vor fi mai viabile daca acestia vor opta pentru sisteme de caldura care functioneaza cu biomasa sau e nergie geotermala.

„E drept ca nu se pot monta panouri solare pe turlele bisericilor. Se pot monta insa in curtile acestora, pe suporti speciali. Asta, daca aleg sa-si monteze un sistem de caldura care functioneaza cu ajutorul energiei solare. Daca aleg bio masa sau energia geotermala, adica daca-si monteaza pompe de caldura, e mult mai usor si mai viabil”, a conchis Pop.

In opinia acestuia, „subventiile acordate bisericilor sunt destul de mari, dar totul depinde de suprafata care ar urma sa fie incalzita: „Daca ne gandim la Manastirea Cozia, adica la biserica plus chiliile maicilor si calugarilor, suma nu e mare. Daca ne gandim insa la o biserica de cartier, atunci este”. 

„Pentru fiecare proiect, finantarea maxima care se poate acorda este de 500.000 de lei.”
GHEORGHE POPESCU, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu


„Nu se pot monta panouri solare pe turlele bisericilor. Se pot monta insa in curtile acestora.”

ION POP, inginer

DIFERENTE

Cel mult 8.000 de lei pentru persoane fizice

Potrivit ordinului ministrului Laszlo Borbely, nu doar lacasele de cult, ci si institutiile publice – in special, scoli si primarii – pot primi finantare de la buget pentru a-si instala sisteme alternative de incalzire. In timp ce, in cazul unitatilor de invatamant, ajutorul de la stat poate ajunge pana la 2.000.000 de lei, in cazul primariilor acesta se acorda in functie de numarul de locuitori ai urbei pe care o reprezinta.

Astfel, edilii din orasele cu peste 100.000 de locuitori pot primi cel mult 4.000.000 de lei de la stat pentru a incalzi ecologic institutiile, in timp ce primariile localitatilor cu minimum 50.000 si maximum 99.000 de locuitori vor putea beneficia de cel mult 3.000.000 de lei. Cele mai mici sume – maximum 500.000 de lei cat sunt alocati unei biserici – ar urma sa le fie acordate edililor din comunele cu mai putin de 3.000 de locuitori.

Spre deosebire de lacasele de cult si de institutiile publice, persoanele fizice pot beneficia de doar cateva mii de lei ajutor de la stat pentru a folosi energie verde.

Spre exemplu, cei care aleg sa-si monteze o centrala pe peleti (sistem ale carui costuri variaza intre 1.600 si 5.000 de lei, in functie de puterea centralei) pot primi de la stat cel mult 3.000 de lei. In schimb, montarea unui sistem hibrid de panouri solare si turbina eoliana, care asigura necesarul energetic al unei case cu trei ca mere si costa a proximativ 32.200 de lei (adica 7.500 de euro), va fi „sub ventionata” de stat cu maximum 6.000 de lei.

Potrivit specialistilor, o astfel de investitie se amortizeaza in cinci-zece ani, iar durata de viata a unui astfel de sistem e de 20 de ani. Pe de alta parte, cei care aleg instalatii ce au la baza pompe de caldura vor trebui sa plateasca in jur de 340 de lei (80 de euro) pentru fiecare metru patrat locuit. E drept ca valoarea ajutorului a cor dat de stat in astfel de cazuri este de cel mult 8.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *