Casa Verde” pentru institutii publice si lacase de cult

Sustinerea din partea statului acopera pina la 90% din cheltuielile totale facute cu instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila

Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, se extinde catre institutiile publice si lacasele de cult. Ghidul de finantare pentru beneficiarii unitati administrativ teritoriale (UAT), institutii publice si unitati de cult a fost publicat in Monitorul Oficial si le permite acestora sa aplice pentru a obtine sprijin financiar din Programul „Casa Verde”. Sustinerea nu vine insa in suma fixa, ca in cazul partii de program destinate persoanelor fizice, ci ca procent din cheltuielile totale facute cu instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.

Statul acopera pina la 90% din cheltuieli

Fondul de Mediu acopera pina la 90% din lucrari, dar nu mai mult de patru milioane de lei. Vor putea aplica doar UAT-urile, institutiile publice si unitatile de cult care nu au obligatii neplatite fata de stat si detin in proprietate imobilele in care vor sa instaleze sisteme ecologice de incalzire. In plus, imobilele pentru care sint solicitati banii trebuie sa fie neaparat in proprietate, iar solicitantul trebuie sa asigure si o cofinantare a proiectului, avind in vedere ca sprijinul prin Fondul de Mediu acopera maxim 90% din necesar. Cuantumul finantarii oferite de Fondul de Mediu pentru institutiile publice nu poate depasi doua milioane de lei, iar pentru unitatile de cult, nu mai mult de 500.000 de lei. In cazul unitatilor administrativ-teritoriale, Administratia Fondului de Mediu va tine cont de numarul de locuitori in alocarea sprijinului financiar. Spre exemplu, pentru UAT-urile mari, cu peste 100.000 de locuitori, cuantumul finantarii poate ajunge la maxim 4 milioane de lei, pentru cele care au o populatie intre 50.000 si 100.000 de locuitori, sprijinul este de pina la 3 milioane de lei, iar pentru cele intre 20.000 si 50.000 de locuitori, pina la doua milioane de lei. Maxim un milion de lei primesc localitatile care au intre 3.000 si 20.000 de locuitori si pina la 500.000 de lei, comunele mici, cu maxim 3.000 de locuitori.

Documentatia, pe site-ul AFM

Unitatile administrativ-teritoriale care vor sa participe la program trebuie sa depuna o documentatie care contine cererea de finantare nerambursabila, descarcata de pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu (AFM), copia certificatului de inregistrare fiscala, studiul de fezabilitate, copia hotaririi consiliului local si a consiliului judetean din care sa rezulte acordul de participare in program, documente care sa ateste calitatea de proprietar asupra imobilului pentru care se doreste instalarea surselor ecologice de incalzire, copia hotaririi privind aprobarea studiului de fezabilitate si declaratia pe proprie raspundere ca exista in buget sumele necesare cofinantarii. Aceleasi documente sint necesare si in cazul in care solicitantii sint institutii publice sau unitati de cult. Sprijinul financiar de la AFM vine dupa montarea sistemelor ecologice de incalzire. Aceasta finantare poate acoperi cheltuielile legate de studiul de fezabilitate, de montajul sistemelor, de verificarea probelor, TVA-ul sau cheltuielile de consultanta.

„Finantat din Fondul pentru Mediu”

Exista insa si o serie de cheltuieli pe care Fondul de Mediu nu le acopera. Sint considerate neeligibile cheltuielile unui eventual credit contractat de beneficiar pentru plata contributiei proprii, costurile de exploatare a instalatiilor existente si cheltuielile legate de emiterea acordurilor, avizelor si autorizatiilor. Pentru a-si primi finantarea, dupa executarea lucrarilor, solicitantii depun un dosar care sa cuprinda facturile fiscale, ordinele de plata, extrase de cont si alte documente justificative ale cheltuielilor facute, un proces-verbal de receptie de la firma care a facut lucrarea, declaratia de conformitate, procesul-verbal de finalizare a lucrarii, procesul-verbal de punere in functiune, autorizatia de construire si alte documente relevante. Daca un astfel de proiect de instalare a sistemelor ecologice de incalzire sint acceptate spre finantare, la final proprietarii vor fi nevoiti sa inscriptioneze sistemul, la loc vizibil, cu sintagma „Finantat din Fondul pentru Mediu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *