Romania este prima tara din Uniunea Europeana care a contractat 2,8 miliarde de euro pentru proiecte de mediu, ceea ce o face campioana blocului comunitar, la acest capitol, a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely, joi, la Masa rotunda a Comisiei pentru Dezvoltare regionala a Parlamentului European.
„Problema este insa cu absorbtia, si doresc sa transmit pe aceasta cale, ca responsabiltatea cheltuirii acestor fonduri revine autoritatilor publice locale care se ocupa direct de managementul acestor proiecte de anvergura”, a adaugat ministrul Mediului si Padurilor.
In ceea ce priveste regiunile de dezvoltare din Romania, ministrul Laszlo Borbely a declarat ca, pentru absorbtia eficienta a fondurilor, pentru operationalizarea regiunilor de dezvoltare, este nevoie de regandirea si redesemnarea acestora, asa cum prevede de altfel programul de guvernare.
„Voi face tot posibilul pentru acest scop, avem nevoie de regiuni mai mici bazate in primul rand pe criterii economice, pe traditii, cu atributii administrative”, a afirmat Laszlo Borbely.
„Trebuie sa gandim in proiecte regionale, in institutii, strategii regionale. Responsabilitatea regionala va trebui sa dobandeasca o importanta deosebita, altfel riscam sa avem regiuni doar pe hartie si sa pierdem fonduri europene importante”, a mai precizat ministrul.
Referitor la prioritatile de mediu, ca presedinte al Comisiei de Dezvoltare Durabila al ONU, Laszlo Borbely a declarat ca „factorii politici trebuie sa inteleaga, ca pe termen mediu si lung sunt doar doua alternative: ori recunoastem problemele de mediu existente pe plan global si ne schimbam atitudinea fata de investitiile cu efect negativ asupra mediului, ori acceptam ca toate strategiile de reducere de emisii, conservarea naturii vor ramane strategii pe hartie si vom suporta consecintele pe termen lung”.