Papagalii dau nume puilor. Detalii nestiute despre aceste pasari foarte inteligente

0
6
Papagalii dau nume puilor. Detalii nestiute despre aceste pasari foarte inteligente
Papagalii dau nume puilor. Detalii nestiute despre aceste pasari foarte inteligente

Papagalii folosesc un anumit ciripit pentru fiecare din puii lor, astfel incat putem spune ca aceste pasari le dau un nume urmasilor.

Cercetatorii spun ca au prima dovada clara ca o specie de perusi invata de la parinti sunetele folosite pentru a-si recunoaste membrii familiei si propriul „nume” atunci cand sunt chemati, scrie descopera.ro.

Papagalii vrabie cu spate verde (Forpus passerinus) au fost observati in mediul lor natural, in cuiburile de la o crescatorie din Venezuela. Cercetatorii au montat in copaci camere care au filmat si inregistrat activitatea pasarilor, spune Karl Berg, de la Universitatea Cornell, autorul studiului.

Desi pentru necunoscatori sunetele scoase de acesti papagali par simple zgomote, Berg a remarcat ca ei folosesc anumite piuituri si ciripituri pentru a identifica fiecare membru al familiei.

Practic, ei poarta o conversatie, spune Berg. Puii invata sa recunoasca sunetele care ii identifica pe parinti sau pe frati si surori.

Cercetari anterioare demonstrasera ca perusii salbatici folosesc anumite sunete penru a identifica indivizii, dar si colonia din care fac parte sau sexul lor.

Pentru a aflat daca sunetele sunt invatate de la parinti sau aceasta comunicare este ceva mostenit genetic, cercetatorii au schimbat intre ele mai multe oua din 9 cuiburi, astfel incat papagalii au crescut pui cu care nu erau inruditi.

Analizand sunetele a 5.000 de papagali inregistrati in cadrul acestui experiment, cercetatorii au observat ca piuiturile specifice sunt invatate de la parinti, chiar daca acestia erau parintii biologici sau adoptivi.

Puii acestor pasari primesc un nume si stiu sa recunoasca de asemenea si numele rudelor. Rezultatul cercetarii a fost publicat in Proceedings of the Royal Society B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here