Acoperisuri verzi. Cateva detalii si idei

0
643
Acoperisuri verzi. Cateva detalii si idei
Acoperisuri verzi. Cateva detalii si idei
Acoperisuri verzi. Cateva detalii si idei

Ideea de a utiliza acoperisuri verzi, la propriu verzi, nu este noua, ba chiar este mult mai veche decat crezi. Acoperisuri verzi sunt folosite de sute de ani in Norvegia. Unii au flori amestecate cu iarba, altii isi planteaza chiar si copaci mici. Ideea de acoperisuri verzi este multi functionala: ajuta la stabilizarea casei ofera o izolatie excelenta si sunt foarte rezistente.

Acoperisuri verzi

Acoperisuri verzi sunt in primul rand o solutie eco, dar au multe mai multe avantaje decat cele pe care le intuiesti la prima vedere si sunt mai usor de realizat decat crezi. Acoperisul cu iarba poate fi o alegere interesanta pentru orice casa. Dincolo de aspectul placut, aceste sisteme de acoperisuri verzi asigura fara mari investitii, atat iarna, cat si vara, un confort termic sporit.

In lista cu avantaje pe care le ofera aceste acoperisuri verzi, in cazul cladirilor comune, de timpul blocurilor sau al ansamblurilor de birouri, este posibilitatea unui excelent spatiu de relaxare. Plantele alese pentru a inverzi aceste acoperisuri verzi sunt atent alese pentru ca trebuie sa indeplineasca cateva conditii. In primul rand trebuie sa faca fata expunerii indelungate la soare, sa nu aiba nevoie de apa, alta decat cea naturala din precipitatii, sa aiba nevoie de o intretinere minima si la intervale cat mai mari de timp si sa se regenereze singure.

acoperisuri verziCosturile in general pentru un astfel de acoperis variaza de la 50 la 70 de euro pe metru patrat, dublu sau triplu fata de un acopers obisnuit, dar costurile se vor amortiza din reducerea substantiala a consumului de energie.

Este nevoie de realizarea unui sistem de hidroizolatie special, dar dincolo de acest detaliu din momentul in care este “plantat”, aceste acoperisuri verzi au o viata proprie fara interventii prea mari din partea omului.

Aceste acoperisuri verzi pot economisi in multe feluri energia necesara unei cladiri, fiind excelente in izolarea acesteia. Practic, o casa cu iarba deasupra va fi intotdeauna mai racoroasa pe timp de vara si mai calduroasa iarna. Daca un acoperis din bitum poate ajunge foarte usor in timpul verii pana la 80 grade, un strat de sol deasupra si cu plante care ii tin umbra asigura o temperatura ce nu depaseste valorile aerului de afara. I

In plus acesta este o excelenta solutie de izolare fonica si poate aduce reale beneficii mediului.

Suprafetele teraselor de la blocurile inalte din orase, acoperisurile caselor ajung vara la temeperaturi uriase de 80-120 de grade Celsius. Caldura inmagazinata este eliberata noaptea, si contribuie la acel microclimat nociv din aglomerarile urbane. Aceste acoperisuri verzi ar putea aduce o echilibrare termica. Nu trebuie uitat nici avantajul de protectie impotriva poluarii, orice planta fiind capabila sa absoarba dioxid de carbon din armosfera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.