Care sunt cele mai poluante termocentrale ale Romaniei

Care sunt cele mai poluante termocentrale ale Romaniei
Care sunt cele mai poluante termocentrale ale Romaniei

Printre termocentralele care polueaza cel mai mult din tara se numara CET-ul din Oradea, complexurile energetice din Oltenia si Valea Jiului, CET Govora sau centrala de Viromet Victoria, scrie Economica.net.

CET-ul din Oradea este cel mai mare producator de emisii de dioxid de carbon, potrivit raportului ANRE pe 2013. Termocentrala aradeana, ce functioneaza pe carbune si pacura, a produs 1.283 de grame de CO2/kWh. Pe locul doi in topul poluatorilor se gasestetermocentrala Motru, pe carbune, cu 1.234 unitati de CO2 eliberate in atmosfera, iar pe locul trei este Termica Suceava, pe carbune si pacura, cu 942 de unitati.

Mari poluatori mai sunt Complexul Energetic Hunedoara, cu 936 de unitati, Complexul Energetic Oltenia, pe gaz, carbune si pacura, cu 926 de unitati, CET Govora sau Viromet Victoria, termocentrala ce apartine lui Ioan Niculae, cel mai bogat roman.

Media emisiilor la nivelul Romaniei pentru principalii producatori de curent din tara este de 312 grame de CO2/kWh, aici intrand si producatorii de energii din surse regenerabile, precum hidro, eolian sau solare, care coboara mult media avand 0 emisii de CO2.

Cele mai mici emisii le au termocentralele Termica Targoviste, Colonia Cluj si ECOGEN Energy.

Cele mai poluante surse de producere a energiei electrice sunt carbunii, pacura si pe ultimul loc gazele naturale, ceea ce reprezinta in total circa 60% din totalul surselor de producere a energiei electrice in Romania.

Certificatele de emisii de CO2 sunt drepturi de a polua, avand cota anuala stabilita de Comisia Europeana. Romania a primit, pentru perioada 2013 – 2020, 71,4 milioane de certificate de emisie. Acestea sunt impartite astfel: 17.8 milioane de certificate de CO2 in 2013, 15.3 milioane – in 2014, 12.7 milioane – in 2015, 10.2 milioane – in 2016, 7.6 milioane – in 2017, 5.1 milioane – in 2018 si 2.5 – in 2019.

Fiecare termoncentrala are atribuit un anumit numar de certificate de emisii. Acestea sunt mai multe decat polueaza ea efectiv, astfel incat surplusul se poate tranzactiona pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *