Parchetul intra in mafia padurilor

Procurorii ancheteaza modul in care mii de hectare de padure din judetele Valcea, Alba, Gorj si Sibiu au fost taiate de personaje protejate de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.

ZIUA a dezvaluit in urma cu aproximativ un an ca judetul Valcea este in pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrisarilor masive care au loc. Mii de hectare de padure din Valcea, dar si din alte judete precum Alba, Gorj sau Sibiu, au fost taiate de personaje apropiate si protejate de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur. In timpul dezvaluirilor facute de ziarul nostru, Flutur si-a dat demisia din fruntea ministerului si din cauza ilegalitatilor pe care le patrona si care fusesera publicate de ZIUA.
Ulterior, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Parchetul General, dar si Politia au declansat o ancheta in care principalele nume vizate sunt cele ale actualului secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Istvan Toke, si avocatul Bogdan Tudor. De asemenea, in aceleasi dosare apar si o serie de oameni politici printre care liberalii Radu Stroe – care in prezent incearca in prezent sa intre in posesia unor hectare intregi de padure din zona Maramures -, Mihai Voicu, Ilie Morega, taranistul Vasile Lupu si chiar presedintele PSD Mircea Geoana. Pana in momentul de fata, conform Directiei Cercetari Penale din cadrul IGP, in aceasta luna s-a inceput urmarirea penala fata de un anume Ion Tomescu, membru al unei obsti fantoma infiintata de Bogdan Tudor. Acesta este acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, constand in folosirea de documente false in procesul de revendicare a 504,9 ha de teren forestier. Chiar daca, investigatia risca sa fie blocata din cauza presiunilor care se fac asupra anchetatorilor, ZIUA poate pune la dispozitia procurorilor acte care sa dovedeasca jaful din padurile judetului Valcea si nu numai.

Obstile fantoma
Istvan Toke si Bogdan Tudor au pus bazele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR), la care primul este presedinte, iar cel de-al doilea presedinte executiv. Caracatita condusa de cei doi si-a insusit deja peste 20.000 de ha de padure din mai multe judete ale tarii. Cel mai afectat a fost insa Valcea. In zona Voineasa din acest judet au fost constituite opt obsti ale mosnenilor. Majoritatea dintre acestea nu detine insa acte prin care sa dovedeasca faptul ca sunt continuatoare ale obstilor care au functionat pana in anul 1945. Ori ca au in componenta suprafete reale de teren impadurit ce apartin urmasilor mosnenilor. Cinci dintre aceste opt obsti fantoma au fost infiintate pe vremea in care avocatul Bogdan Tudor era secretarul Primariei Voineasa. Este vorba despre Obstea mosnenilor Voineseni, Obstea fratilor Tarasti, Obstea Plaiul Poienii, Obstea Aninis – Carpinisi – Radoseni si Fundatia Obstea Balcesti-Peresti. Toate sunt acuzate ca detin ilegal paduri. Tudor si-a adus contributia si la infiintarea altor trei obsti: Pociovalistea, Banca Gilort si Colibaseni. Multe dintre numele care apar facand parte din aceste obsti sunt ale unor persoane decedate de ani buni. Cu toate acestea, pe intreaga Valea Lotrului functioneaza din plin legea tacerii. Chiar si administratorii de firme care lucreaza corect in zona prefera sa taca ori, cel mult, vorbesc doar sub protectia anonimatului. Cel care a denuntat toate aceste ilegalitati a fost inginerul silvic Gheorghe Deaconeasa. Imediat insa, asupra sa a inceput o serie de presiuni care au culminat cu demiterea acestuia din functie si chiar cu inscenarea unor procese.

Sprijin de la Arhivele Statului
La furtul padurilor si-au adus din plin contributia si o institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne si Reformei Administratiei condus de liberalul Cristian David. Este vorba despre Arhivele Statului. Presedinti de comisii funciare si sefi ai Arhivelor Statului Gorj si Sibiu sunt invinuiti de procurorii DNA pentru ca au sustras documente din arhivele institutiilor pe care le conduc care atestau istoricul adevarat al unor obsti. In aceeasi situatie se afla si consilierii locali gorjeni din Novaci si Targu Jiu, sefi de la Romsilva Gorj, magistrati din acest judet, dar si din Alba, Sibiu si Valcea, precum si presedinti ai comisiilor de aplicare a legilor funciare.

Falsurile lui Tudor
Dupa cum afirmam ceva mai devreme, judetul Valcea este in pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrisarilor irationale. Incepand cu anul 2001, in zona Voineasa a inceput o adevarata lupta pentru paduri.
Intrucat peste 80% dintre acestea au apartinut statului, prin Societatea Carpatina, s-a trecut la crearea unor obsti fantoma si la inlaturarea actelor doveditoare. Astfel, registrele agricole din anul 1942 si din 1947, care s-au aflat in arhiva Primariei Voineasa pana in anul 2003, au disparut. Dupa ce a fost sesizata Politia, existand si unele copii ale acestora, documentele au aparut subit, dar incomplete si fractionate.
In acea perioada, la administratia locala Voineasa a fost angajat ca secretar avocatul Bogdan Tudor. Acesta este unul dintre protejatii democrat-liberalilor Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica. Pana anul trecut, numai in zona Voineasa, unde „activeaza” Bogdan Tudor, peste 12.000 de hectare de padure au fost practic furate. Uneori insa, manevrele nu i-au reusit de prima data. Spre exemplu, avocatul a depus, in 2004, la Comisia Locala Voineasa un dosar pentru validarea unor paduri. Pretinzand ca ii reprezinta pe mostenitorii proprietarilor. Numai ca respectivul dosar a fost respins din cauza suspiciunilor privind veridicitatea documentelor. Seful de atunci al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a notat pe procesul verbal nr. 57/28.04.2004 faptul ca mostenitorii reprezentati de Tudor „nu fac dovada functionarii ca obste, nu au documente conform Legii 18/2000”. Hartia cu adnotarea respectiva a ajuns la secretariatul Primariei Voineasa, unde sef era chiar Bogdan Tudor. Brusc, la Oficiul Cadastrului Valcea a aparut un fals proces verbal, de pe care au disparut constatarile lui Deaconeasa. Mai apoi, pe baza falsului s-a facut inscrierea titlului de proprietate. Falsurile au fost denuntate Parchetului din Brezoi, dar, in cele din urma, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale.

Vanarea denuntatorului
Seful Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, cel care s-a opus intereselor lui Bogdan Tudor, a fost strans cu usa dupa ce a dezvaluit mai multe nereguli.
Astfel, asupra sa au inceput controale directionate de Gheorghe Flutur, Vasile Lupu sau Istvan Toke. Verificarile au gasit o neregula in legatura cu o taiere din padurea proprie a lui Deaconeasa, care la randul sau fusese inselat de o firma suedeza cu sediul in Satu Mare, apartinand lui Denis Rasmunssen, unul dintre protejatii lui Vasile Lupu si Gheorghe Flutur. Suedezii, prin firma RODANC, au taiat „la ras” cota unei obsti de care era responsabil Deaconeasa, dupa care au disparut cu masa lemnoasa si cu tot cu utilaje. Lui Deaconeasa i-a fost intocmit dosar penal, iar dupa mai multe luni in care cauza a fost tinuta la sertar, fara audieri de martori, dosarul a fost inchis cu rezolutia de neincepere a urmaririi penale.

Statistici ingrijoratoare
Statisticile arata ca in ultimii ani, aproximativ 400.000 de hectare de padure au fost taiate complet. Conform Bancii Mondiale, pagubele provocate de taierile ilegale au fost estimate la circa 1,7 – 2 miliarde de dolari.
Cantitatea de lemn exportata depaseste de cateva ori cota de taiere aprobata de Regia Nationala a Padurilor.
Eliminand cantitatea folosita de producatorii de mobila autohtoni rezulta o alta „cantitate neta de lemn negru” care hraneste piata externa.
De aici si interesul unor personaje, precum cele enumerate in articolul de fata, care incearca chiar prin falsuri grosolane sa puna mana pe padurile tarii.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *