Parlamentarii europeni au votat astazi eficientizarea sistemului de etichetare ecologica


Uniunea Europeana a initiat sistemul de etichetare voluntara a produselor ecologice inca din 1992. Scopul actiunii este promovarea produselor prietenoase cu mediul, si incurajarea producatorilor si distribuitorilor europeni sa opteze pentru fabricarea si distributia de bunuri sau servicii cu impact redus asupra mediului.

Pina in prezent, eticheta ecologica „floarea UE” a fost acordata pentru 3.000 de produse si servicii, grupate in 26 de categorii, precum detergenti, hirtie, incaltaminte, turism sau produse de camping. Pentru fiecare grup de produse au fost stabilite criterii specifice, pe baza unor studii privind impactul asupra mediului in toate etapele ciclului de viata, de la fabricare pina la reciclare.

Raportul votat astazi propune modificarea sistemului de etichetare, astfel incit acesta sa devina mai accesibil pentru producatori si mai ieftin. Scopul principal este de a mari numarul produselor etichetate, prin extinderea listei de categorii la 50 pina in 2015.

Trebuie subliniat faptul ca stabilirea criteriilor si a categoriilor de produse ecologice nu este un proces usor. Este nevoie de studii amanuntite si de laboratoare de testare, si dupa toate acestea, inca mai exista o categorie care nu poate fi introdusa in sistemul de certificare: alimentele. Parlamentarii Europeni au propus ca pentru inceput numai produsele organice certificate sa poata primi „floarea” pe eticheta.

Tot in raportul dezbatut astazi se propune un nou criteriu pentru determinarea produselor care pot fi certificate in sistemul comunitar: produsele nu trebuie sa fie testate pe animale.

Raportul PE a fost adoptat cu 633 voturi pentru si 18 impotriva .

Pentru a-si atinge scopurile, „floarea” europeana va trebui promovata corespunzator, si asta pentru ca sistemul de certificare nu este obligatoriu pentru toate produsele, iar furnizorii care vor sa se inscrie nu sunt obligati sa-si testeze bunurile si serviciile, ci doar sa dea o declaratie scrisa de conformitate cu normele europene. De aceea, odata cu extinderea sistemului, va trebui implementat si un sistem de control la nivel european si de asemenea o serie de facilitati pentru producatorii care nu au acces la laboratoarele de testare. Trebuie sa subliniem ca astfel de laboratoare exista in doar 8 tari din uniunea europeana: Italia, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Portugalia, Austria si Spania, si tot de aici sunt majoritatea produselor care au primit eticheta europeana.

Mai mult de atit, asteptam si de la autoritatile de la Bucuresti citeva initiative in acest sens. Infiintarea de laboratoare de testare si promovarea corespunzatoare a sistemului european va incuraja producatorii autohtoni sa atinga standardele comunitare, si va ajuta populatia sa aleaga produse si servicii mai sanatoase si mai putin nocive pentru mediu.

Sursa: Unda Verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *