Parlamentul European suspenda partial tranzactiile cu permise pentru CO2

CEO a cump?rat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei
 Parlamentul European suspenda partial tranzactiile cu permise pentru CO2
Parlamentul European suspenda partial tranzactiile cu permise pentru CO2

Parlamentul European (PE) a aprobat ieri planurile de suspendare a tranzactiilor unei parti din permisele pentru dioxid de carbon, pentru a creste preturile acestora si a incuraja firmele sa investeasca in inovatii bazate pe emisii reduse de CO2, anunta un comunicat trimis redactiei.

Masurile, modificate de PE in iulie, pentru a stabili conditii mai stricte pentru suspendare, au ca scop restabilirea efectului de mobilizare pe care l-a avut initial Sistemul de tranzactionare a emisiilor (ETS), creat pentru diminuarea emisiilor de dioxid de carbon.

Proiectul de lege, inaintat de eurodeputatul german Matthias Groote , a primit 385 de voturi „pentru”, 284 „impotriva” si 24 de abtineri.

Domnia sa a declarat: „ETS nu a fost creat pentru a afecta industria, ci, dimpotriva, recompenseaza inovatia si eficienta, prin punerea unui pret pe carbon. Dar trebuie sa dea un semnal clar privind preturile. Discutiile de luna trecuta de la conferinta privind mediul de la Varsovia au subliniat ca schemele pietei de carbon sunt acum la un moment de cotitura. De aceea, este extrem de important sa lasam ETS sa ajunga la maturitate”.

Conform amendamentelor Parlamentului, deja agreate cu statele membre, Comisia Europeana poate, in situatii exceptionale, sa adapteze calendarul tranzactiilor, cu conditia ca un studiu de impact sa arate ca sectoarele respective nu se vor confrunta cu o avalansa de companii care sa doreasca parasirea UE. Comisia va putea face o asemenea ajustare doar pana in 2020 si pentru un maximum de 900 de permise.

De la crearea sa in 2005, ETS a stabilit un prag general de emisii care trebuie redus gradual pe termen lung. Pana in 2020, emisiile din sectoarele industriale acoperite de ETS vor fi cu 21% mai scazute decat in 2005.

Dincolo de aceste praguri, companiile primesc sau cumpara credite tranzactionate de statele membre. Un credit corespunde unei tone de emisii de CO2. Companiile pot vinde creditele neutilizate. Limitarea numarului de credite le asigura pastrarea valorii, astfel incat schema recompenseaza companiile care investesc in limitarea emisiilor.

Surplusul tot mai mare de permise de emisii a fost cauzat de inflatia de certificate si de incetinirea economic. Situatia a dus la scaderea pretului carbonului sub limitele estimate, cand a fost creat ETS. Ca urmare, Comisia Europeana a propus masuri care sa ii permita sa „amane” calendarul pentru o parte din creditele care trebuie tranzactionate.

Consiliul de ministri va vota legislatia in cadrul reuniunii din 16-17 decembrie. Masurile de corectare a pietei de carbon vor putea fi apoi implementate de Comisie, conform puterilor ce ii vor fi delegate. Reprezentantii statelor membre trebuie sa aprobe formal pozitia in a doua lectura a Parlamentului inainte ca legislatia sa fie publicata in Jurnalul Oficial al UE, se mai arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *