Monitorizarea păsărilor - o soluţie pentru prevenirea populaţiei - Stolurile şi dezastrele naturale
Monitorizarea pasarilor - o solutie pentru prevenirea populatiei - Stolurile si dezastrele naturale
Monitorizarea pasarilor – o solutie pentru prevenirea populatiei – Stolurile si dezastrele naturale

Pasarile de talie mica vor fi monitorizate din spatiu, incepand de anul viitor, prin intermediul unei noi tehnologii care ar putea fi folosita pentru sistemele de avertizare in cazul eruptiilor vulcanice si al cutremurelor.

Astronautii planuiesc sa instaleze pe Statia Spatiala Internationala un receptor dedicat animalelor salbatice, care va monitoriza continuu traseul a mii de specii de talie mica. Noua tehnologie presupune folosirea transmitatoarelor radio din ce in ce mai mici, ceea ce inseamna ca pana si insectele ar putea purta un asemenea dispozitiv. Se stie despre animale ca simt activitatea tectonica inainte de evenimentele seismice majore, o abilitate care ar putea fi folosita pentru ca oamenii sa fie avertizati in prealabil despre dezastrele naturale. Uschi Müller, coordonatorul proiectului Icarus, spune ca pasarile si animalele care traiesc in apropierea zonelor predispuse la dezastre ar putea fi echipate cu asemenea dispozitive. Müller este de parere ca aceste dispozitive ar putea avertiza populatia cu circa cinci ore inainte de producerea unui dezastru. De asemenea, dispozitivul ar putea ajuta la prevenirea raspandirii bolilor de origine animala, precum gripa aviara si virusul West Nile.

Aproximativ 70% dintre epidemiile mondiale sunt rezultatul contactului dintre om si animale, dar, fara un sistem de urmarire pe o distanta mare, este dificil de prezis unde se vor raspandi. Schema Icarus, un proiect initiat de agentiile spatiale germane si ruse si 12 grupuri stiintifice, va incepe prin montarea unor transmitatori pe pasari mici, dar oamenii de stiinta spera ca vor putea monitoriza si insectele in cativa ani. „Pentru inceput, oamenii de stiinta de la Icarus vor folosi transmitatoare de 5 grame, dar, in viitor, vom folosi unele mai mici, cu o greutate sub 1 gram, ceea ce ne va permite sa monitorizam insecte”, a declarat Uschi Müller, pentru publicatia The Observer. Receptorul Icarus va inconjura Statia Spatiala, la 322 de kilometri deasupra Pamantului – o orbita relativ joasa -, permitand monitorizarea chiar si a liliecilor si a gandacilor. Oamenii de stiinta nu au aflat deocamdata motivul pentru care animalele sunt capabile sa simta schimbarile tectonice inaintea oamenilor si chiar, in unele cazuri, inaintea echipamentelor de monitorizare seismica. Colonii de pasari, insecte, broaste si serpi si-au abandonat habitatele cu ore inaintea producerii unui cutremur, se arata in unele rapoarte. O teorie sustine ca animalele care traiesc in sau in apropierea apelor subterane sunt mai sensibile la orice schimbare in compozitia chimica a acestora, deci ar putea simti modificarile subtile cauzate de schimbarile din subteran, cu mult inaintea miscarilor tectonice. O alta explicatie este ca animalele sunt mult mai sensibile la vibratii. Proiectul Icarus va fi, de asemenea, foarte valoros pentru conservarea speciilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here