Pasarile protejate prin reteaua Natura 2000 sunt monitorizate printr-un program national

 Pasarile protejate prin reteaua Natura 2000 sunt monitorizate printr-un program national
Pasarile protejate prin reteaua Natura 2000 sunt monitorizate printr-un program national

Astazi se lanseaza proiectul „Sistemul national de gestiune si monitorizare a speciilor de pasari din Romania in baza articolului 12 din Directiva Pasari”. Adresandu-se in special autoritatilor publice, specialistilor dar si publicului larg, proiectul contribuie la imbunatatirea activitatii de management si monitorizare a speciilor de pasari de interes comunitar si a habitatelor conform Directivei Pasari (1979) in baza careia au fost declarate Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica (SPA) din cadrul retelei Natura 2000. Implementarea proiectului va ajuta si la elaborarea primului raport periodic al Romaniei privind starea de conservarea a speciilor de pasari de interes comunitar, care va fi transmis Comisiei Europene pana la finalul anului 2013.

Pasarile de importanta comunitara sunt protejate in Romania prin 148 de situri de protectie avifaunistica in cadrul retelei Natura 2000. Dezvoltarea economica necontrolata, activitatile turistice, vanatoarea si silvicultura nereglementate au avut deja un impact negativ asupra unor specii intre care cormoranul pitic, egreta mica sau lopatarul. In acest context, proiectul este important pentru cunoasterea starii actuale a populatiilor de pasari salbatice si pentru imbunatatirea activitatilor de management, monitorizare, conservare si pentru diseminarea informatiilor la nivel national.

In urma activitatii de monitorizare vor rezulta: o baza de date, harti cu distributia speciilor de pasari, masuri de conservare pentru speciile aflate in declin si primul raport national pe Directiva Pasari. In vederea informarii publicului tinta si a prezentarii rezultatelor monitorizarii vor fi organizate in Bucuresti doua conferinte nationale, una pentru comunitatea stiintifica si alta pentru factorii de decizie. In cadrul celor doua evenimente vor fi distribuite publicatiile realizate in cadrul proiectului: Atlasul pasarilor de interes comunitar din Romania (lucrare grafica si editoriala care va contine descrierea fiecarei specii de pasari de interes comunitar, harti, fotografii, dvd cu sunetele pasarilor cantatoare) si Tool-kit-ul pentru monitorizarea speciilor de pasari de interes comunitar (care va cuprinde „Ghidul standard de monitorizare”).

„Sistemul national de gestiune si monitorizare a speciilor de pasari din Romania in baza articolului 12 din Directiva Pasari” SMIS-CSNR 36586 este implementat de Fundatia Centrul National pentru Dezvoltare Durabila in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice-Directia Managementul Ariilor Naturale Protejate. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu; Axa prioritara 4: „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”; Domeniu Major de Interventie: „Dezvoltarea Infrastructurii si a Planurilor de Management pentru Protejarea Biodiversitatii si Retelei Natura 2000” si co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Are o durata de 36 luni intre 6 februarie 2012 – 5 februarie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *