Pateu din apa si ulei

CE BEM, CE MANCAM – Culoarea produsului este data de E 150
Valoarea biologica a pateului este foarte scazuta, el fiind preparat in principal din ulei si apa in care s-au amestecat aditivi alimentari cu efecte negative asupra consumatorilor.

Pateul vegetal cu ciuperci Kosarom SA este in principal un amestec de ulei, apa, putina proteina vegetala din soia si o multime de aditivi alimentari. De pe eticheta citim urmatoarele ingrediente: „Ulei vegetal, apa, ciuperci (7%), proteina vegetala din soia, sare, condimente, dextroza, colorant natural (caramel E 150), agent de ingrosare (caragenan E 406), stabilizatori (polifosfati E 452), potantiator de aroma (glutamat monosodic E 621), antioxidant (erithorbat de sodiu E 316), aromatizant, sirop de glucoza, telina, amidon de grau”. Tot acest amestec a fost fiert si introdus intr-o membrana artificiala care nu este comestibila.

ANALIZA. Pateul analizat este un produs vegetal cu profil nutritional dezechilibrat si valoare biologica scazuta. Ingredientul major este uleiul vegetal, o grasime de natura botanica nespecificata. Mai mult, produsul are un continut de sare ascunsa, este o sursa de fosfor. Producatorul a folosit aditivi alimentari din aproape toate categoriile: agenti de ingrosare, stabilizatori, antioxidanti, potentiatori de aroma, coloranti. Unii dintre acestia sunt folositi pentru a retine cantitatea mare de apa folosita de producator pentru acest produs. Apoi, potentiatorul de gust are rolul de a ne face sa credem ca apa amestecata cu ulei are calitati organoleptice placute. Cantitatea mare de ulei si E-urile folosite fac ca acest produs sa aiba o densitate energetica ridicata, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

CONCLUZII. Copiii, femeile insarcinate si cele care alapteaza, supraponderalii, obezii, persoanele cu maladii cardiovasculare, renale, cei cu afectiuni hepatice, persoanele cu densitate osoasa scazuta, cei cu afectiuni psihoneurologice si neurodegenerative, persoanele cu maladii ale tractusului digestiv si alergicii vor evita consumul acestui produs din cauza ingredientelor sale. Persoanele cu alergie la soia vor testa produsul in prealabil.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia, pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *