Planul de management al Parcului „Gradistea Muncelului – Cioclovina” va fi revizuit din fonduri europene

Planul de management al Parcului „Gradistea Muncelului – Cioclovina” va fi revizuit din fonduri europene
Planul de management al Parcului „Gradistea Muncelului – Cioclovina” va fi revizuit din fonduri europene

Asociatia Ecologista „Cindrelul” din Sibiu a reusit sa obtina fonduri europene pentru revizuirea planului de management integrat pentru Parcul Natural „Gradistea Muncelului – Cioclovina”. Insa demararea proiectului si activitatilor specifice este umbrita de refuzul, direct sau indirect, de colaborare a administratiei parcului cu cei care se ocupa de implementarea proiectului.

Proiectul are ca obiectiv general imbunatatirea conservarii biodiversitatii si a patrimoniului natural al siturilor Natura 2000 din zona protejata, prin revizuirea planului integrat de management si constientizarea populatiei prin participarea la actiunile de consultare. Valoarea totala a proiectului este de aproape sapte milioane de lei si beneficiaza de finantare prin Programul Operational Sectorial „Mediu”.

Un bine facut cu „forta”

Georgeta-BarabasO problema destul de importanta a celor care se ocupa de managementul proiectului este lipsa de colaborare cu reprezentantii administratiei parcului. Asta chiar daca, in vara anului trecut, acestia se aratau extrem de incantati de proiectul care urmeaza sa fie implementat. „Ideea proiectului a inceput in luna mai a anului 2012, iar la sfarsitul lunii iunie Consiliul Stiintific al Parcului Natural „Gradistea Muncelului – Cioclovina” si-a dat acordul privind activitatile incluse spre a fi derulate in cadrul proiectului si am primit chiar si declaratia de sprijin si angajament din partea acestora. Fara o colaborare la inceput nu am fi avut documentatia necesara pentru scrierea proiectului. Insa, din luna august a acestui an, acestia refuza un dialog cu noi, iar motivul este stiut doar de ei”, a precizat managerul proiectului, Bogdan Popa. Insa administratia parcului nu se pune contra doar ecologistilor din Sibiu. La randul sau, Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara a depus un proiect care vizeaza punerea in valoarea a mai multor habitate naturale din judet, inclusiv unul din Parcul Natural „Gradistea Muncelului – Cioclovina”, si a intampinat probleme in colaborarea cu administratia zonei protejate in sens ca nu a reusit sa obtina declaratia de sprijin.

Administratia Parcului – principalul beneficiar

Refuzul unei colaborari intre cei care administreaza zona protejata si cei ce se ocupa de implementarea proiectului este cu atat mai de neinteles cu cat Parcul ar fi principalul beneficiar ar rezultatelor pe care acest proiect le-ar aduce. „Inca din 2011 a fost depus un plan de management de catre administratia parcului, pentru ca nevoia unui astfel de document este stipulata in lege, iar acesta a fost aprobat recent de catre Ministerul Mediul. Insa, nu exista nicio incalcare a legii daca ar fi fost revizuit un plan care nu ar fi fost aprobat, mai ales, avand in vedere ca am reusit sa obtinem finanatare pe fonduri europene, iar contractul a fost semnat la Ministerul Mediului. In perioada august-octombrie a acestui an am avut o corespondenta in scris care contine pe putin 15 adrese inclusiv cele cu referire la protocolul de colaborare de la care nu am primit vreun raspuns. In cazul in care acestia refuza sa colaboreze cu noi, asta nu inseamna ca proiectul se va opri insa ne vor incurca teribil”, sustine Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *