Pot fi animalele capabile de fotosinteza?

Pot fi animalele capabile de fotosinteza?

Considerata multa vreme o abilitate specifica plantelor, algelor si ciupercilor, „fabricarea” intracelulara de substante organice utilizand ca sursa de energie lumina solara – proces din care face parte si fotosinteza – pare sa fie totusi mult mai raspandita in lumea vie decat ne-am fi imaginat. Rezultatele unor studii recente sugereaza ca o insecta din grupul afidelor – numite popular „purici de plante” – poate sintetiza pigmenti cu ajutorul energiei solare.

Moscova de la 195€› Rezerva bilete de avion prin
Insecta sintetizeaza carotenoizi, o clasa de pigmenti care joaca roluri importante in metabolismul animalelor in general (nu numai la insecte), fiind implicati in functia vizuala, cresterea oaselor, sinteza unor vitamine.

Pana acum, se considera ca animalele isi pot procura carotenoizii necesari doar din surse externe – mancand alge, ciuperci si plante care sunt capabile sa sintetizeze in mod natural acesti compusi.

Insa biologii de la Universitatea din Arizona au descoperit , in 2010, ca o insecta numita afidul mazarii poate sintetiza singura pigmenti carotenoizi. Secretul genetic al acestei abilitati? O gena provenita de la ciuperca a ajuns in celulele unui afid si a fost copiata, devenind parte a genomului insectei.

In urma acestei descoperiri, biologul Alain Robichon, de la Institutul Sophia Agrobiotech din Franta, a vrut sa afle de ce sintetizeaza insecta asemenea substante care, din punct de vedere metabolic, sunt foarte costisitoare, implicand un consum mare de energie celulara.

Carotenoizii sunt responsabili de culoarea corpului insectelor, iar cercetatorii au constatat ca aceste insecte isi pot schimba culoarea in functie de conditiile de mediu.

In conditii optime, afidele sintetizeaza o cantitate medie de pigmenti si sunt colorate in portocaliu. La temperaturi scazute, insectele au un nivel mai inalt de carotenoizi si sunt verzi. In zonele cu resurse limitate, afidele sunt aproape lipsite de pigmenti si par albe.

Cercetatorii francezi au masurat nivelul de ATP (adenozin-trifosfat) din corpul insectelor, aceasta fiind o metoda de a masura transferul de energie in organismele vii, deoarece ATP este o substanta implicata in procesele energetice la nivel celular.

Rezultatele au fost surprinzatoare: afidele verzi aveau mai mult ATP decat cele albe, iar afidele portocalii sintetizau mai mult ATP cand erau expuse la lumina decat atunci cand erau tinute la intuneric. Ulterior, specialistii au extras si purificat carotenoizii din corpul afidelor, demonstrand ca aceste substante absorb lumina si participa la transferul de energie.

Toate aceste rezultate sugereaza ca pigmentii carotenoizi sintetizati pot contribui la transferul de electroni foto-indus – adica la activarea unor reactii metabolice prin alimentarea cu energie provenita din radiatia luminoasa.

Afidele folosesc, asadar, energia luminii solare in cadrul propriului lor metabolism.

Oamenii de stiinta afirma, totusi, ca mai sunt necesare cercetari aprofundate pana sa poata fi siguri ca afidele au, intr-adevar, capacitati similare cu fotosinteza. Ei au emis ipoteza ca aceste capacitati ar putea constitui un sistem de rezerva, utilizat in perioadele de stres ambiental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *