Pozitia ICR de la Bruxelles cu privire la dezbaterea despre proiectul minier de la Rosia Montana

Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana
Pozitia ICR de la Bruxelles cu privire la dezbaterea despre proiectul minier de la Rosia Montana
Pozitia ICR de la Bruxelles cu privire la dezbaterea despre proiectul minier de la Rosia Montana

Ca urmare a invitatiei primite din partea Institutului Balassi din Bruxelles (IBB) de a participa la dezbaterea pe tema „Riscurile culturale si de mediu generate de exploatarea aurifera de la Rosia Montana“, organizata de IBB pe 11 februarie 2014, directorul Institutului Cultural Roman de la Bruxelles, domnul Robert Adam, a transmis omologului sau, doamna Vitézy Zsófia, urmatoarea scrisoare de raspuns:

„Stimata doamna director,

Ca urmare a invitatiei adresate subsemnatului de a participa la dezbaterea organizata de Institutul dumneavoastra in data de 11 februarie 2014, pe tema «Riscurile culturale si de mediu generate de exploatarea aurifera de la Rosia Montana», va comunic ca nu voi participa la respectivul eveniment intrucat apreciez ca organizarea si desfasurarea acestei dezbateri reprezinta o modalitate inacceptabila de interferenta in dezbaterea publica din Romania cu privire la patrimoniul cultural si natural din zona Rosia Montana, fiind evident ca sub pretextul unui eveniment cultural are loc, in realitate, o manifestare cu un indubitabil caracter de partizanat strain de spiritul care caracterizeaza cultura diferitilor membri ai familiei politice europene.

Imi exprim regretul ca Institutul dumneavoastra, organizand un asemenea eveniment, se indeparteaza de la menirea institutelor culturale, anume aceea de a promova valorile culturale specifice natiunilor pe care le reprezinta, intr-un climat de neutralitate politica si sincera aderenta la valorile interculturalitatii.

Organizarea respectivului eveniment apare ca un gest neprietenesc si apreciem ca, atat timp cat doriti sa tratati un subiect care vizeaza patrimoniul cultural si natural al Romaniei, ar fi fost decent ca inainte de a ne invita la eveniment sa ne consultati cu privire la oportunitatea si modalitatea de abordare a acestei tematici.

Consultand lista participantilor la eveniment apare evidenta tratarea nu numai partizana, ci si unilaterala a problematicii, ceea ce pune sub semnul intrebarii acuratetea si corectitudinea informatiilor ce vor fi vehiculate.

Asigurandu-va ca, mai mult decat oricine, Romania acorda o atentie deosebita prezervarii si punerii in valoare a patrimoniului sau cultural si natural si manifesta respect pentru standardele specifice Uniunii Europene cu privire la protectia mediului, va reamintim ca alegerea politicilor economice reprezinta un atribut suveran al statelor UE.

In speranta ca veti acorda cel putin aceeasi atentie patrimoniului cultural si natural din Ungaria, va asigur, doamna director, de consideratiunea noastra.“

La 11 februarie 2014, Institutul Balassi (Institutul Cultural Maghiar) din Bruxelles organizeaza, in parteneriat cu grupul Popular European din PE, o dezbatere despre riscurile culturale si de mediu generate de exploatarea aurifera de la Rosia Montana. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Balassi din Bruxelles si este deschis publicului larg.

In program este propusa vizionarea a doua filme documentare de Tibor Kocsis: New Eldorado (2004) si 300 Tons of Gold (2014), urmata de discutii cu specialisti si cu publicul.

Participantii la dezbatere sunt: Laszlo Tokes (europarlamentar), Tibor Kocsis (regizor), Judit Varga (consilier europarlamentar Erik Banki), Stephanie Roth (Asociatia Alburnus Maior) si Stefan Balici (profesor si arhitect la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti). Moderator al dezbaterii este directorul Institutului Balassi de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *