Proiect solar de 400 de miliarde de euro in Sahara

sahara.jpgDouazeci de mari grupuri germane vor crea un consortiu in vederea dezvoltarii celui mai mare camp de panouri fotovoltaice de pe planeta.

Proiectul este maret datorita demersului de investitii prevazut, dar si datorita obiectivelor fixate. Douazeci de mari intreprinderi germane viseaza sa lanseze cel mai ambitios program de productie de energie verde imaginata vreodata. Uniti sub un consortiu numit ,,Desertec”, aceste intreprinderi vor sa faca din Germania campioana incontestabila in lupta impotriva incalzirii globale implinind un vis mai vechi: sa transforme soarele care inunda nisipul din Sahara in energie electrica.

Expertii estimeaza costurile la 400 de miliarde de euro, echivalentul a o suta de centrale nucleare de ultima generatie, investitie pentru un montaj de patruzeci de ani. Ea singura, megainstalatia solara costa 350 de miliarde de euro. Restul va fi utilizat pentru a construi o retea de inalta tensiune care sa lege Africa de continentul european, pentru a transporta energia produsa. Conform previziunilor primele centre germane ar trebui sa fie aprovizionate cu energie electrica africana timp de zece ani.  Initiatorii proiectului estimeaza ca ar putea fi in masura sa produca aproximativ 15% din energia cnsumata in Europa timp de 15 ani.

,,Noi vrem sa lansam aceasta initiativa, pentru a putea pune pe masa planuri concrete in doi-trei ani” a explicat Torsten Jeworrek , presedintele consiliului de supraveghere din Munich Re, la Suddeutsche Zeitung. ,,Suntem foarte optimisti de participarea Italiei si Spaniei. Am reusit sa obtinem si semnaturi incurajatoare din partea Africii de Nord”. Acesta se indoieste de o eventuala participare din partea Frantei deoarece ,, Franta continua sa mizeze pe energia nucleara”.

Reprezentantii Siemens sunt entuziasmati:,, <<Desertec>> este un proiect visator si foarte excitant.” O suprafata de 300 de kilometri pe 300 de kilometri , in Sahara, echipata cu oglinzi parabolice ajunge pentru a acoperi nevoile de energie electrica de pe intreaga suparafa a planetei, explica cei de la Siemens.

Sursa: Le Figaro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *