Proprietatile curative ale musetelului

Proprietatile curative ale musetelului
Proprietatile curative ale musetelului

Creste pe ogoare, soluri argiloase, campii, luminisuri, costise, pe lanuri de cereale, campuri de porumb, trifoi, cartofi si sfecla. Valorosul nostru musetel este izgonit tot mai mult din cauza folosirii excesive a ingrasamintelor chimice si a combaterii buruienilor prin erbicide. Dupa ierni bogate in zapada si primaveri cu multa umezeala, poate fi intalnit foarte des.

Musetelul are efect sudorific, calmant, antispasmodic, dezinfectant si antiinflamator in inflamatii de tot felul, mai ales ale mucoaselor. Extern, musetelul se administreaza sub forma de comprese si spalaturi in conjunctivite si alte inflamatii ale ochilor, in eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii, ca gargara in dureri de dinti, precum si in spalarea ranilor. Cand avem suparari, ar fi bine sa bem de fiecare data cate o ceasca cu infuzie de musetel; ne-am linisti inainte ca inima sa ne fie afectata. Foarte indicata este o perna uscata cu musetel, aplicata calda local.

Baile si spalaturile cu musetel au un efect calmant, cu influenta benefica asupra intregului sistem nervos. Dupa boli grele sau stari de epuizare va veti simti curand mai bine si linistiti sufleteste. In ingrijirea dumneavoastra cosmetica sa nu uitati musetelul. Daca faceti saptamanal o baie a fetei cu infuzie de musetel, veti vedea cum tenul dumneavoastra infloreste si culoarea fetei se improspateaza. Si in ingrijirea parului ar trebui sa folositi infuzia de musetel, mai ales daca aveti parul blond. Spalandu-va astfel pe cap, parul va va deveni mai vaporos si
va capata un luciu frumos.

Musetelul usureaza scaunul fara a avea efectul laxativ si este astfel indicat indirect in tratamentul intern al hemoroizilor, care pot fi tratati extern cu alifie de musetel. Aceasta pomada poate fi folosita si pentru vindecarea ranilor. Guturaiul si sinuzita se amelioreaza repede daca se inhaleaza vapori de musetel. Dupa un astfel de tratament trebuie stat, bineinteles, la caldura.

Uleiul de musetel era folosit inca din antichitate ca frectie contra nevralgiilor si a reumatismului articular. La vechii egipteni, musetelul era considerat, datorita puterii sale de a scade febra, drept floarea zeului soare. Numele de Matricaria este derivat din latinescul „mater” = mama, deoarece musetelul este utilizate in bolile mamelor si ale femeilor in general! In vechile carti despre plante medicinale se poate citi ca uleiul de musetel alunga oboseala membrelor, iar musetelul fiert in apa si aplicat pe vezica bolnava calmeaza durerile.

Mod de folosire:

  • prepararea ceaiului: se opareste 1 lingurita de flori de musetel cu ¼ litru de apa si se lasa sa stea putin.
  • adaos la baie: pentru baile in cada se iau de 2 ori cate 2 maini pline, pentru baile fetei si spalatul parului cate 1 pumn plin de flori de musetel; cantitatea respectiva sa opareste si se lasa sa „traga”
  • comprese: ¼ litru de lapte in clocot este turnat peste 1 lingura (cu varf) de musetel, se lasa sa stea putin, se strecoara si se fac comprese calde.
  • aburi de musetel: 1 lingura de musetel este oparita cu 1 litru de apa in clocot. Vaporii se inhaleaza stand cu capul sub un prosop.
  • perna de plante: se umple un saculet de panza de in cu flori uscate de musetel si se insaileaza. Se incalzeste bine intr-o tigaie uscate si se aplica local.
  • ulei de musetel: se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, cu flori proaspete de musetel culese in soare si se toarna peste ele ulei de masline presate la rece. Uleiul trebuie sa acopere florile. Sticla se lasa, bine astupata, 14 zile in soare. Se pastreaza la frigider!
  • alifie de musetel: 200 grame de grasime de porc se infierbanta ca pentru a frige ceva si se adauga 2 maini de flori proaspete de musetel; vor da in clocot, ridicandu-se spumegand. Se amesteca, se acopera si se pune totul peste noapte intr-o incapere racoroasa. A doua zi se incalzeste inca o data usor si se stoarce printr-o bucatica de panza de in. Din experienta a reiesit ca cel mai bine se procedeaza astfel: Se pune o bucatica de panza de in intr-o sista, aceasta se fixeaza peste un vas cu cioc si se stoarce. Pasta alifioasa este amestecata apoi uniform, dupa care se toarna in borcane curate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *