Eficienta energetica poate fi imbunatatita cu 16-24%, in special prin reducerea consumului de energie, iar prioritatea numarul unu a Romaniei ar trebui sa fie utilizarea fondurilor UE pentru a creste eficienta energetica in zonele in care potentialul de economisire este cel mai mare, a afirmat joi prof. univ. dr. Aureliu Leca.
‘Liberalizarea preturilor la energie se realizeaza intr-un sector energetic extrem de nesustenabil, care isi asuma pierderi uriase. Avand in vedere intarzierea reformei, dereglementarea preturilor va pune o presiune semnificativa asupra consumatorilor. Masurile necesare pentru a atenua acest soc vizeaza o reducere atat a consumului de energie (prin eficienta energetica), cat si a pierderilor de energie (prin modernizarea infrastructurii invechite). Conform studiilor, eficienta energetica poate fi imbunatatita cu 16-24%. In acest moment, la nivelul Romaniei pierderile de energie sunt de 30-35%, procent care la randul sau este dominat de blocurile de locuinte – cu pierderi de 40%, in timp ce la nivelul industriei exista pierderi de 13%’, a afirmat Aureliu Leca, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, prioritatea numarul 1 a Romaniei ar trebui sa fie utilizarea fondurilor UE pentru a creste eficienta energetica in zonele in care potentialul de economisire este cel mai mare.
‘Este vorba de cladirile publice si rezidentiale, categorii identificate ca avand cele mai mari economii potentiale, de 40-50%. In plus, este necesar sa se realizeze implementarea sistemelor integrate de gestionare a energiei la toti marii consumatori industriali. De asemenea, este de dorit o permanentizare a impozitului pe profitul in exces, determinat de liberalizarea pusa in aplicare la inceputul anului 2012. Acest lucru va asigura colectarea de venituri suficiente pentru a sprijini consumatorii vulnerabili dincolo de orizontul 2017-2018 si va asigura o tranzitie usoara pana cand economia creste la cote ce pot ridica veniturile romanilor la un nivel la care preturile crescute la energie vor deveni rezonabile – fara asistenta sociala – pentru cea mai mare parte a populatiei’, a mai spus Aureliu Leca.
Studiul ‘Liberalizarea treptata a pietelor de energie electrica si gaz si impactul acestui proces asupra economiei romanesti’ a fost realizat de o echipa coordonata de prof. univ. dr. Aureliu Leca, care isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii ‘Politehnice’ din Bucuresti.