Raport ONU: Temperaturile din 2013 confirma tendinta de incalzire

Înc?lzirea global?, un fenomen de necontestat. Septembrie 2014 a fost cea mai cald? lun? septembrie înregistrat? pe P?mânt din 1880 încoace
Raport ONU: Temperaturile din 2013 confirma tendinta de incalzire
Raport ONU: Temperaturile din 2013 confirma tendinta de incalzire

Numeroasele fenomene climatice extreme din 2013 reprezinta “indicatori coerenti si interdependenti” ai evolutiei climei si au fost determinate de incalzirea globala provocata de activitatile umane, a subliniat un raport anual intocmit de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), informeaza AFP, preluata de Mediafax.

OMM, o agentie a ONU cu sediul la Geneva, a subliniat “impactul considerabil al secetelor, al valurilor de caldura, al inundatiilor si al cicloanelor tropicale” si noteaza ca 2013 “s-a clasat pe locul al saselea, la egalitate cu 2007, in analele celor mai calzi ani inregistrati vreodata, confirmand tendinta de incalzire observata pe termen lung”.“Numarul fenomenelor extreme produse in 2013 corespunde cu faptele la care ne asteptam in acest context al incalzirii globale antropice. Am asistat la precipitatii mai abundente, la valuri de caldura mai intense si la o agravare a pagubelor cauzate de furtunile si inundatiile de coasta provocate de cresterea nivelului marii. Taifunul Haiyan, care s-a dezlantuit asupra Filipinelor, reprezinta o ilustrare tragica a acestui fapt”, a declarat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

“Incalzirea globala nu face nicio pauza”, a adaugat el, vorbind despre o accelerare a incalzirii oceanelor, inclusiv la cele mai mari adancimi ale acestora. Peste 90% din caldura captata de gazele cu efect de sera este stocata in oceane. In urma unui studiu despre caldura-record inregistrata in Australia in vara anului 2013, OMM afirma ca “recordurile de caldura ar fi fost aproape imposibile fara influenta gazelor cu efect de sera de origine antropica”.

“Acest lucru demonstreaza ca incalzirea globala genereaza o crestere neta a probabilitatii de aparitie a anumitor fenomene extreme”, se afirma in acelasi raport. Iarna din 2013 a ocupat locul al doilea in topul celor mai calduroase ierni din 1900 incoace, a precizat aceeasi agentie.

Secolul al XXI-lea detine deja 13 dintre cei mai caldurosi 14 ani inregistrati vreodata in statisticile oficiale si “fiecare dintre ultimele trei decenii s-a dovedit a fi fost mai cald decat precedentul, iar deceniul 2001-2010 a batut toate recordurile”.

Temperatura medie de la suprafata Terrei a fost de 14,5°C in 2013, cu 0,5°C mai mult decat valoarea medie calculata in perioada 1961-1990 si cu 0,03°C mai mult decat valoarea medie din deceniul 2001-2010, potrivit raportului OMM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *