Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in acest an

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an
Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in acest an
Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in acest an

Productia de energie electrica a Romaniei din surse regenerabile ar putea creste in acest an la 9-10 TWh, fata de 6,3 TWh, cat a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

„Anul trecut, productia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh si ar putea creste la 9-10 TWh energie verde in Romania in 2014”, a spus oficialul ANRE, citat de Agerpres.

El a amintit ca Romania si-a atins in acest an obiectivul asumat in fata Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 sa fie din surse regenerabile, astfel ca in 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabila.

Departamentul pentru Energie a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de Hotarare de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

„Avand in vedere gradul realizarii obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderarii cotei de energie anuala, ceea ce se intampla de la inceputul anului 2014. Cota se reduce fata de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atat industriali cat si casnici, precum si pentru sustenabilitatea sistemului, tinand cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic”, a precizat Calota.

El a adaugat ca 2014 este anul in care piata de certificate verzi se va maturiza alaturi de piata de energie electrica din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *