Rasa umana, in pericol?

Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?
Rasa umana, in pericol?
Rasa umana, in pericol?

Cele mai mari amenintari pentru omenire nu sunt reprezentate de razboaie nucleare sau de catastrofe naturale, ci de propriile noastre experimente stiintifice. Asadar, este posibil ca omenirea sa dispara pe propria-i mana, dupa ce a supravietuit unor fenomene extreme vreme indelungata.

O echipa internationala de oameni de stiinta, matematicieni si filosofi de la Institutul pentru Viitorul Umanitatii, Universitatea Oxford, a investigat cele mai mari pericole care ameninta existenta rasei umane.

Directorul institutului, Nick Bostrom, spune ca dezvoltarea tehnologiei a scapat de sub control, iar acesta ar putea fi ultimul secol din istoria omenirii.

Care sunt cele mai mari pericole

Pandemiile si dezastrele naturale ar putea duce la pierderea multor vieti omenesti, dar, potrivit dr. Bostrom, exista sanse infime ca intreaga omenire sa dispara din aceste cauze.

Mai mult, in prezent, riscul de extinctie din cauza impactului Pamantului cu asteroizi sau din cauza unor eruptii vulcanice masive este practic inexistent. Chiar si cele doua razboaie mondiale si mare epidemie de gripa spaniola din secolul XX nu au putut impiedica cresterea rapida a populatiei globale.

Razboaiele nucleare pot provoca mari distrugeri, dar destule persoane ar reusi sa supravietuiasca, iar specia umana va continua sa existe. In aceste conditii, de ce ar trebui sa ne temem?

Potrivit dr. Bostrom, omenirea a intrat intr-o noua era tehnologica, care are capacitatea de a ne ameninta viitorul. De fapt, aceasta este cea mai mare amenintare pentru om din intreaga istorie a omenirii, explica profesorul, intr-un interviu BBC.

Dezvoltarea tehnologica de azi este ca o arma extrem de periculoasa in mainile unui copil, considera Bostrom. Potrivit cercetatorului suedez, avansul tehnologic nu a fost insotit de dezvoltarea capacitatii de control a posibilelor consecinte.

Experimente din domenii ca biologia sintetica, nanotehnologia si inteligenta artificiala evolueaza cu repeziciune intr-o zona plina de neprevazut. Biologia sintetica, adica locul unde biologia se intalneste cu ingineria, promite mari beneficii medicale. Insa, cercetatorul este ingrijorat de consecintele inca neelucidate ale acestor manipulari ale limitelor biologiei umane.

Noile arme de distrugere in masaNanotehnologia, adica interventia la nivel molecular sau atomic, ar putea deveni o amenintare uriasa pentru omenire, daca ar fi folosita pentru echipament militar. Potrivit cercetatorului, controlarea folosirii acestui tip de arme va fi o imensa provocare pentru viitoarele guverne ale lumii.

„Nu este fictiune, indoctrinare religioasa sau o conversatie de genul celor purtate noapte tarziu, intr-un pub. Nu exista niciun motiv plauzibil sa nu luam in considerare aceste amenintari. In ceea ce priveste responsabilitatea morala a faptelor noastre, suntem la nivelul unor copii. Problema este ca acesti copii cu putina responsabilitate morala au la dispozitie capacitati tehnologice uriase”, concluzioneaza Bostrom.

Raspandirea erorii sau terorii, mult mai rapida

Si nu este singurul care este de aceasta parere. Lordul Martin Rees, fost presedinte al Societatii Astronomice Regale, sustine infiintarea unui centru pentru studierea riscurile existentei umane la Cambridge. „Este primul secol din istoria omenirii in care cea mai mare amenintare pentru omenire vine din partea omenirii insasi”, opineaza Rees.

„Odata cu dezvoltarea unei noi tehnologii, exista avantaje pentru omenire, dar si mari riscuri”, spune reputatul om de stiinta. Producerea de noi organisme pentru agricultura si medicina ar putea avea efecte secundare catastrofale in plan ecologic.

Faptul ca traim intr-o lume mult mai interconectata decat in trecut este, de asemenea, in dezavantajul nostru. „Raspandirea unei eventuale erori sau terori va avea loc mult mai rapid decat in trecut”, sustine Rees.

O explozie a inteligenteiUn alt membru al institutului de la Oxford, Daniel Dewey, explica pericolele dezvoltarii necontrolate a inteligentei artificiale. Iar amenintarea nu este o transformare subita a computerelor si robotilor in monstri, ci o asa-numita „explozie a inteligentei artificiale”.

„Inteligenta artificiala este una dintre tehnologiile in care tot mai multa putere este stocata in unitati tot mai mici”, spune Dewey, expert in super-inteligenta masinilor si fost angajat al Google.

„Cu inteligenta artificiala, biotehnologia si nanotehnologia, poti produce extrem de multe efecte in lant, astfel incat cu resurse relativ putine poti dezvolta proiecte care pot afecta intreaga populatie a lumii”, incheie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *