Reabilitarea ecologica si protejarea biodiversitatii in Cheile Bicajelului

bicajel.jpgAsociatia de Turism Eco Alpin Club Harghita a demarat un proiect de reabilitare ecologica si de protejare a biodiversitatii in zona Trei Fantani – Cheile Bicajelului, care are ca scop sensibilizarea autoritatilor locale si a populatiei din zona, in privinta necesitatii implementarii unui management eficient al colectarii si transportului deseurilor menajere, reabilitarea ecologica a zonei afectate, precum si pastrarea pe termen lung a rezultatelor obtinute.

Proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Costul total al proiectului este de 8650 EUR.

Scurta prezentare a zonei, precum si a situatiei actuale

Paraul Bicajel, afluent al Bicazului, izvoraste din zona de sud a Masivului Hasmas, de sub varful Iavardi, curge catre nord si se varsa in Bicaz in zona denumita „Gatul Iadului”. Cheile formate pe ultimii 4 kilometri dinainte de varsarea in raul Bicaz se numesc Cheile Bicajelului, si reprezinta unele dintre cele mai frumoase si mai salbatice chei din cuprinsul Carpatilor. Bazinul hidrografic al paraului cuprinde doua localitati: Trei Fantani si Bicajel, cu o populatie de aproximativ 300 de locuitori. Cele doua localitati apartin din punct de vedere administrativ de comunele Damuc, respectiv Bicaz Chei. In aceste gospodarii, activitatea de colectare si transport al deseurilor este practic inexistenta, motiv pentru care locuitorii obisnuiesc sa deverseze gunoiul menajer in albia paraului Bicajel.

Toate aceste reziduuri sunt transportate de apele paraului in interiorul Cheilor Bicajelului, parte integranta a Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas, iar de aici in Cheile Bicazului, respectiv in Raul Bicaz. Deseurile adunate in perimetrul cheilor, care contin si produse deosebit de toxice cum ar fi spray-urile antigandaci, nu numai diminueaza atractivitatea zonei din punct de vedere turistic, dar pot duce la distrugerea florei si faunei ocrotite din acesta zona.

Principalul obiectiv al proiectului este sensibilizarea autoritatilor locale si a populatiei din zona, in privinta necesitatii implementarii unui management eficient al colectarii si transportului deseurilor menajere, reabilitarea ecologica a zonei afectate, precum si pastrarea pe termen lung a rezultatelor obtinute.

Analiza situatiei

Asociatia noastra, in decursul anilor 2006 – 2008, a urmarit in mod constant evolutia gradului de poluare atat a bazinului hidrografic superior al paraului Bicajel, cat si partea inferioara a acestuia, cuprinsa in cadrul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas. Rezultatele obtinute arata in mod clar o deteriorare constanta a calitatii apei ( poluare cu uleiuri minerale, detergenti, etc.), afectarea semnificativa a florei si faunei, coroborata cu un aspect dezolant al uneia dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania.
Atat albia paraului, cat si zonele invecinate sunt poluate cu mii de flacone din plastic, spray-uri cu substante toxice, anvelope, bidoane cu reziduuri petroliere, cadavre de animale, etc. Prezenta acestora pune in pericol nu numai existenta florei si faunei acvatice, ci si sanatatea locuitorilor aval de confluenta cu raul Bicaz, stiut fiind faptul ca apele Bicazului sunt folosite ca apa potabila in mai multe localitati din zona Moldovei.

Strategia de implementare a proiectului se axeaza pe doua componente majore:

a) Intalniri si dezbateri cu autoritatile locale privind solutionarea problemei colectarii si a transportului deseurilor, constientizarea si educarea ecologica a populatiei locale (prin intalniri directe, cu ajutorul pliantelor, afiselor, prezentarilor foto si video, prin amplasarea de panouri de informare, avertizare si interdictie, etc), monitorizarea modului in care autoritatile locale isi respecta angajamentele asumate privind rezolvarea eficienta a colectarii deseurilor

b) Realizarea lucrarilor de reabilitare ecologica a zonei afectate – colectarea, selectarea si evacuarea deseurilor aflate in perimetrul Cheilor Bicajelului si al satelor Trei Fantani – Bicajel, montarea unor plase protectoare la intrarea in chei, pentru a impiedica o eventuala repoluare a zonei, delimitarea si amenajarea unei cai unice de acces pentru vizitatori, refacerea marcajelor turistice, refacerea podetelor in locurile in care marcajul turistic traverseaza albia paraul Bicajel, amenajarea unor locuri de belvedere.

Parteneri

Partener in implementarea proiectului este Caritas Alba Iulia, Sectia Agricola Gheorgheni, programul de Asistenta Comunitara.
In vederea implementarii proiectului, asociatia noastra se bucura de sprijinul RNP Romsilva – Administratia Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas RA, organizatiei Salvamont Dancuras din Gheorgheni, Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita, precum si de cel al Grupului Scolar „Kos Karoly” din municipiul Miercurea Ciuc, respectiv al Grupului Scolar „Puskas Tivadar” din comuna Ditrau .

Perioada de implementare: 20 noiembrie 2009 – 15 iulie 2010
Pentru mai multe informatii contactati: Pal Istvan, Coordonator Proiect, Asociatia de Turism Eco Alpin Club Harghita. Telefon: 0740-432385

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *